blog

Gefeliciteerd!

Veilig werken

Anita Eerland en Rolf Zwaan kwamen er bijvoorbeeld achter dat de Eiffeltoren kleiner lijkt als u naar links leunt. En wat te denken van bioloog Frans de Waal die ontdekte dat chimpansees elkaar kunnen herkennen aan foto’s van hun billen? Geen wetenschapper zal een onderzoek starten om een IG te winnen. Maar het is soms best eens leuk om te relativeren en te lachen over onderzoek!

Gefeliciteerd!

De arbowereld zag de afgelopen jaren een stortvloed aan onderzoeken, adviesaanvragen en adviezen voorbij komen. Met name staatssecretaris De Krom liet heel wat uitzoeken. Geen van die onderzoeken zal in aanmerking komen voor een IG, want er viel weinig over te lachen. Zo concludeerde De Krom ondermeer dat het niveau van de arbeidsomstandigheden in Nederland?over het algemeen goed te noemen is. Bepaalde partijen namen hem dat niet in dank af en buitelden over elkaar heen om hun stem te laten horen. Wat er verder met alle onderzoeken wordt gedaan, is de vraag. Het meest recente arbo-rapport is het SER-advies over het stelsel voor gezond en veilig werken dat eind 2012 op de mat plofte. De sociale partners spreken zich hierin duidelijk en unaniem uit voor meer preventiebeleid en voor verbetering van de bedrijfsgezondheidszorg. Opvallend is dat de raad ook pleit voor voldoende inspectiedruk en deskundigheid bij de Inspectie SZW. 

Het SER-advies is goed ontvangen en biedt hoop voor de toekomst, al is het kabinet niet verplicht de adviezen van de SER op te volgen. Maar de werkgever moet bij het vormgeven van arbobeleid wel degelijk rekening houden met ’de stand van de wetenschap’. En dus ook met SER-adviezen (net als bijvoorbeeld met die van de Gezondheidsraad), zo stelt Harry van Drongelen in dit nummer van vakblad Arbo. Nutteloos kan dit advies dus al niet zijn en in de categorie IG valt het zeker niet. Ontvangend minister van SZW Asscher is in ieder geval blij dat het SER-advies unaniem is en verwacht in april inhoudelijk te kunnen reageren. Ik ben benieuwd of het ook gaat bijdragen aan oplossingen voor de realiteit van alledag. 

En … o ja! De 23ste Ig Nobelprijsceremonie vindt plaats op 12 september 2013. Kaartjes zullen vanaf de zomer te koop zijn, via www.improbable.com/ig/.

Reageer op dit artikel