blog

Voorzichtigheid

Veilig werken

Ik moest al jong alleen naar school, omdat mijn moeder een van de eerste werkende moeders was. In het openbaar onderwijs weliswaar, want bij de katholieken, waar ze mij op school had gezet, mocht dat toen nog niet. Dus werd mij als zesjarige op het hart gebonden om voorzichtig te zijn als ik naar school ging. Voor mij betekende dat uitkijken bij het oversteken en voor pestkoppen, die ik op elke plek kon tegenkomen. Dat er ook andere gevaren waren, was mij onbekend, dus had ik die nooit kunnen voorzien. Conclusie: Je kunt alleen voorzichtig zijn als je weet wat de gevaren zijn.

Voorzichtigheid

 

Bij de medicijnen die ik slik, zit een enorme bijsluiter. Alle wetenswaardigheden komen aan bod, waaronder een keur aan bijverschijnselen, die ik dan ook prompt ervaar. Vreemd genoeg geven ze wel een aanwijzing over de dosering voor kinderen en volwassenen, maar staat er letterlijk: “Er is geen specifieke dosering voor ouderen, maar als de dosis wordt verhoogd, moet dat met voorzichtigheid gebeuren.” (?) Zit ik dus meteen met de vraag wat een oudere is. Een tachtigplusser, die ik hoop te worden, of een zestigplusser die ik al ben? De meest idiote zin luidt: “Als u leverproblemen heeft moeten (deze) tabletten met grote voorzichtigheid worden ingenomen.” Vreemd: je moet ze dus wel innemen, maar heel voorzichtig. Hoe dan? Conclusie: Soms wordt “voorzichtigheid” alleen geadviseerd om aansprakelijkheid te ontlopen.

 

Tijdens de ijzelperiode van vorige week werd iedereen gewaarschuwd voor verraderlijke gladheid. Je moest dus voorzichtig rijden. Binnen de kortste keren kreeg je op het journaal dan ook autowrakken te zien van bestuurders die blijkbaar niet voorzichtig hadden gereden. Een geinterviewde zoutstrooier wist te vertellen, dat het strooien van de linkerbaan pas effect zou hebben, als daar ook voldoende auto’s reden. Al met al een verwarrende situatie. Immers, echt veilig rijden bij een spekglad wegdek is vrijwel onmogelijk. Winterbanden of niet, zelfs stapvoets is dan soms te snel. Laat staan, dat je je op de linkerweghelft waagt om het zout er eens lekker in te rijden. Het is dan zuiver een kwestie van noodlot of je ondersteboven en gebutst in de berm terecht komt. Conclusie: Soms is “voorzichtig” even onmogelijk als het voor de soldaten in de Eerste Wereldoorlog was, om voorzichtig de loopgraven van de vijand te bestormen.”

 

De woorden “voorzichtig” en “voorzichtigheid” moeten daarom verboden worden en in ieder geval verbannen uit de veiligheidskunde.

 

Arthur Mac Gillavry,

Voorzichter

Reageer op dit artikel