blog

De macht van de groep

Veilig werken

Pesten gebeurt overal. In bejaardentehuizen, op het schoolplein en op het werk. Uit Belgie kennen we het verhaal van de ambtenaar die zelfmoord pleegde na langdurige pesterijen. En in Nederland is er Paul Kemperman: de gemeenteambte
naar uit Zevenaar die door zijn leidinggevende werd geisoleerd in een achteraf-kamertje waar hij zich een half uur per week met visvergunningen bezig mag houden.

De macht van de groep

 

Uit cijfers van TNO en CBS blijkt dat een op de elf werknemers slachtoffer is van pesten, door collega s en leidinggevenden. En door de crisis neemt de kans aanzienlijk toe. Kennelijk wil menigeen zichzelf in een gunstig daglicht stellen of gaat op zoek naar een zondebok. Een aloud fenomeen. Pesten zit ons mensen nu eenmaal in de genen. En er zijn talloze manieren waarop je je collega het leven zuur kunt maken. Veelal gebeurt het ook onbewust en hebben mensen niet door hoe ze anderen met hun woorden kwetsen en kapot maken. Maar pesten is niet strafbaar omdat het moeilijk aantoonbaar is. Het OM stelt geen onderzoek in naar de pesters van Fleur Bloemen.

 

Intussen stelde het kabinet wel 1 miljoen euro beschikbaar voor onderzoek naar het Finse KIVAplan, een methode om preventief met pesten om te gaan. Dat is een hoop geld. Maar we weten dat een pestgeval de gemiddelde organisatie 45.000 euro kost. En: dat de Arbeidsinspectie controleert, maar dat ondanks dat pesten steeds vaker voorkomt …

Wat in ieder geval duidelijk is: pesten is vooral een probleem van de groep. Omdat de buitenstaanders bang zijn om ook slachto?er te worden, houden zij hun mond. Toch vindt iedereen pesten erg. Maar denken we ooit terug aan de momenten waarop wijzelf onderdeel waren van die neutrale groep buitenstaanders en niets deden, of nog erger? Ik wel.

 

De Nederlandse overheid kan een voorbeeld nemen aan de Belgische, die onlangs een grote anti-pestcampagne voerde. Dat helpt vast. Maar wat zou er gebeuren als iedereen deze vreselijke gebeurtenissen als een startschot beschouwt om voortaan op te treden tegen pesten? Want de macht van de groep is groot, dat weten we. Weten wat pesten en psychische terreur door leidinggevenden op kantoor kan doen? Kijk op: http://bit.ly/QMSGRH.

 

Jacqueline Joosten
hoofdredacteur

Reageer op dit artikel