blog

Het veelkoppige monster

Veilig werken

In een ver verleden bevocht Joris de draak en ook nu nog sta ik bekend om mijn kennis van draken en monsters. Die bestaan toch helemaal niet, hoor ik u denken. Kijk, dat ziet u toch verkeerd. Ze zijn niet altijd groen met schubben, maar spuwen wel degelijk vuur.

Het veelkoppige monster

In de drakenprofessie is er een soort die zeer berucht is onder de slachtoffers ervan. Deze soort is nauwelijks te bestrijden, amper te temmen en buitengewoon hardnekkig. Het is het veelkoppige monster.
Er zijn twee soorten slachtoffers van dit monster: burgers en bedrijven. Ik beperk mij hier even tot de bedrijven.
Bedrijven willen maar een ding en dat is winst maken. Dat is namelijk de reden dat het bedrijf bestaat. Voor de winst is het belangrijk dat je producten zo duur mogelijk verkoopt en de kosten zo laag mogelijk houdt. Bedrijven zijn hier vaak heel goed in. Zo rekent een bank tegenwoordig schaamteloos 1400 euro voor het advies om een van hun eigen producten te kopen. Dat advies kost de bank bijna niets maar levert wel veel op. Je kunt als bedrijf ook goedkoop paardenvlees kopen en dit omzetten naar een duur rundvleesproduct. Andere manieren om uitgaven te drukken zijn het besparen op veiligheid en milieuvoorzieningen. Ze kosten veel maar leveren niets op.
Om die bedrijven toch een beetje in het gareel te houden hebben we een monster ingezet. Dit monster moet je te vriend houden anders kom je in de problemen. Het kan je flink bijten of zelfs helemaal opvreten. Terecht natuurlijk: als je je netjes gedraagt houdt het monster zich koest.
Om het monster in slaap te houden proberen bedrijven het te sussen met geruststellende woordjes als ‘maatschappelijk verantwoord ondernemen’, ‘ISO-certificering’ of ‘People, Planet, Profit’. Als je deze versjes overtuigend en herhaaldelijk opzegt, sukkelt het monster langzaam in slaap. Maar o wee als je het monster laat schrikken. Een grote brand in een bedrijf, financieringsproblemen bij de bank, paardenvlees in de hamburgers of een explosie in een fabriek: het monster wordt gewekt en raakt vreselijk opgewonden. Het richt zijn verzengende kracht dan niet alleen maar op die ene boosdoener, maar op iedereen in zijn buurt. De mooie spreuken werken niet meer en maken het alleen maar bozer. Hier helpt nog maar een strategie: kalm blijven, voeren en geduldig wachten tot het weer bedaard is.
Was het een gewone draak dan was het al moeilijk genoeg, maar het is een veelkoppig monster. En dat betekent: aan elke kop aandacht besteden en elke kop voeren. Behandel het niet als één, maar als een hele roedel monsters.
En voor zover u het nog niet wist: het monster heet Overheid, maar elke kop heeft zijn eigen naam.

Reageer op dit artikel