blog

Over de Boerenlong

Veilig werken

Bestaan er ook specifieke arbeidsgeneeskundige problemen in de agrarische sector? Lawaaidoofheid en rugklachten door fysieke belasting zie je toch overal? Veel werk-gerelateerde gezondheidsproblemen komen inderdaad in allerlei beroepen voor, maar de oplossingen zijn wel maatwerk. In de melkveehouderij is bijvoorbeeld een in hoogte verstelbare vloer van een melkput ontwikkeld, waardoor ergonomisch verantwoord gemolken kan worden. En de landbouwmechanisatie kent vele mogelijkheden om het werk lichter en efficienter te maken. Er spelen ook arbeidsgeneeskundige problemen die specifiek zijn voor de sector: beroepsinfectieziekten als de ziekte van Lyme, allergische luchtwegaandoeningen tegen o.a. paprikapollen, contactallergie tegen bepaalde plantensoorten en psychische problemen na de massale stalontruimingen met het doden van de complete veestapel. Mooi dat er specifieke arbozorg in deze sector is (STIGAS) die deze problemen herkent en de taal van de sector spreekt.

Over de Boerenlong

 

De Boerenlong is zo’n specifieke luchtwegaandoening die voorkomt in de agrarische sector. Inademen van stof van beschimmeld hooi is de klassieke oorzaak van deze aandoening die zich uit door koorts en benauwdheid na inademing van de schimmels. Op den duur kan dit leiden tot een blijvende beperking van de capaciteit van de luchtwegen. Omdat in Nederland het gemaaide gras vaak meteen gekuild wordt of in pakken wordt gerold zijn de hooischuren leeg en komt de boerenlong in Nederland weinig voor, dacht ik. Ter afstemming op onze bijdrages op het congres meldde Jos Rooyakkers, longarts, gespecialiseerd in beroepslongaandoeningen me echter dat hij de indruk had dat er de laatste jaren weer sprake is van een stijging van het aantal nieuwe gevallen, vooral onder de hobbyboeren en de kleinschalige melkveebedrijven. Ook in de paardenhouderij komt het voor: ik zag onlangs nog dat een paardenstal met een bladblazer werd schoongemaakt; over stofverspreiding gesproken! De jonge vrouw die dit klusje klaarde had het benauwd en had rode ogen; het was mijn nichtje en ik heb haar dringend geadviseerd de stallen op een andere manier schoon te maken. De klachten verdwenen en verder onderzoek is niet gedaan.

 

Op 27 september wordt in het BioScience Center Lelystad een congres georganiseerd over de ‘Klinische arbeidsgeneeskunde in de agrarische en groene sector’. Lezingen, afgewisseld met een werkplekbezoek aan een rundveehouderij of een akkerbouwbedrijf; een snuffelarrangement! Agrarische arbeid scoort relatief slecht op het vlak van arbeidsrisico’s en arbeidsongevallen. Daarbij wordt een doorkijkje gegeven in de wondere wereld van Agrarisch Nederland, een van de motoren van de Nederlandse economie.

 

Gert van de Laan is klinisch arbeidsgeneeskundige

Reageer op dit artikel