blog

Nederland-Duitsland

Veilig werken

Dodelijke arbeidsongevallen komen in Nederland verhoudingsgewijs iets minder voor dan in Duitsland 80/498), maar mesothelioom door asbest is in Nederland relatief hoger en over andere dodelijke beroepsziekten zoals longkanker en silicose hebben we geen Nederlands cijfermateriaal. Dan maar kijken naar de werkbeleving: we gaan te rade bij het European Working Conditions Observatory (EWECO): uit een recent rapport the Fifth European Working Conditions Survey (2012), blijkt dat NL en DE qua beleving van gezondheids- en veiligheidsrisico’s op het werk tot de laagste in Europa behoren en ook wat betreft de ervaring van biologische, chemische en fysieke risico’s scoren beide landen relatief laag.

Nederland-Duitsland

 

Wat erg verschilt is de zorg voor arbeidsomstandigheden tussen beide landen. In Duitsland is dat gedetailleerd geregeld in wet- en regelgeving. De rol van de Berufsgenossenschaften is prominent en ook de ArbeidsInspectie is qua aantal inspecteurs veel groter dan in ons land. Vanuit de Berufsgenossenschaften (BG) die o.a. de verplichte verzekering tegen arbeidsongevallen en beroepsziekten uitvoeren, worden veel preventieve maatregelen geregeld. Niet alleen voor individuen en op bedrijfsniveau, maar ook publiekscampagnes, zoals die voor huidbescherming en nu een rugbeschermingscampagne (Aktion Gesunder Rucken). We kunnen dus best wat leren van de buren.

 

In onderstaande tabel zijn enkele kerncijfers op een rij gezet:

 

Nederland

Duitsland

Aantal inwoners

17 miljoen

82 miljoen

Werkende bevolking

7 miljoen

36 miljoen

  • landbouw

2%

2%

  • Industrie

18%

24%

  • Diensten

80%

74%

Dodelijke arbeidsongevallen

80

500

Dodelijke beroepsziekten

??

2.550

Aantal bedrijfsartsen

2.000

13.000

Aantal ArbeidsInspecteurs

220

6.500 (waarvan 3.000 bij BG)

Aantal Medisch Adviseurs AI

1

220

 

Verder lezen:

 

 

Certificering

 

In Duitsland wordt de certificering van producten op arbo-gebied georganiseerd vanuit de DGUV: de gezamenlijke Duitse arbeidsongevallen en beroepsziekte verzekeraars, een semi-publieke organisatie, die daarvoor een eigen testinstituut heeft opgericht.

 

Veel informatie is op www.dguv.de te te vinden; goede kennis van de Duitse taal is wel vereist!

 

Lees hier hoe  dit vrijwillige certificaat zich verhoudt ten opzichte van de verplichte CE-certificatie.

 

Afbeelding

Reageer op dit artikel