blog

Uitbuiting

Veilig werken

Toch heeft niet iedereen die. Sommige activiteiten moeten nu eenmaal altijd doorgaan en er zijn bedrijven waarvoor de zomer juist een periode van hoogtij is. En daar zijn mensen bij nodig. Ik weet niet of u kinderen heeft in de leeftijd van 12 tot en met 25 jaar met een stage, vakantie- of bijbaan? Of wellicht heeft uw bedrijf ze ingehuurd de afgelopen periode “want het is per slot van rekening ontzettend leerzaam voor die kids om vast wat werkervaring op te doen …”

Uitbuiting

 

Maar bent u wel op de hoogte van de omstandigheden waaronder die kinderen hun centjes verdienen? Het onlangs verschenen boek ‘Pubers aan het werk in Nederland’ van Sarah de Vos en Kristof Lieten beschrijft talloze voorbeelden van veelvuldige en stelselmatige overschrijdingen van regels op het gebied van arbeidstijden, veiligheidsvoorschriften en betaling. Werkgevers maken misbruik van het feit dat deze jonge werknemers (nog) niet mondig zijn en bang zijn om hun baantje kwijt te raken, zeker in tijden van crisis. Want het is toch wel heel fijn als jij net als je vrienden die iPhone 5 in je zak hebt en die eigenlijk veel te dure schoenen kunt aanschaffen.

 

Uitbuiting in Nederland? Onlangs trok minister Ascher nog zingend en klingend door Europa om aandacht te vragen voor nieuwe regels tegen uitbuiting van arbeiders uit armere EU-landen door gewetenloze werkgevers. Moet de minister niet eerst eens gewoon dicht bij huis beginnen, in plaats van naar Europa te wijzen? Want we hebben in Nederland toch al heel lang wetten die zowel kinderen als arbeidsmigranten beschermen tegen gevaarlijk of te zwaar werk? Dus dit soort boeven moet gewoon gevangen kunnen worden. Jammer genoeg beschikt de Inspectie SZW over weinig mankracht en doet zij al lange tijd geen inspecties meer op bijvoorbeeld vakantiewerk.

 

Gaat het hier alleen om echte ’boeven’? Of voelt u zich als ‘nette’ werkgever misschien ook een beetje aangesproken? Wat extra uurtjes als het zo uitkomt zijn in de supermarkt of op dat warme terras immers zo gemaakt?

 

Voorlopig moeten wij als ouders eerst maar eens de vinger aan de pols te houden, adviseren de auteurs van het boek. Ook al weten we dat pubers meestal niet zo mededeelzaam zijn over dit soort zaken. Hopelijk maken we met z’n allen snel een einde aan wat dit gewoon is: kinderarbeid in Nederland.

Reageer op dit artikel