blog

Het geld is op

Veilig werken

Toch was mij laatst al opgevallen dat iets niet helemaal in orde was. Met hoge snelheid, dat schijnt tegenwoordig te mogen, zoefde ik over ’s Heeren wegen toen ik plotseling door duisternis overvallen werd. Van voor de zomer meende ik mij te herinneren dat wij toch verlichting hadden op onze snelwegen. Als betrokken burger belde ik met de wegbeheerder om te melden dat iemand waarschijnlijk vergeten was het licht aan te doen of dat er misschien een zekering kapot was. Een somber klinkende dame van Rijkswaterstaat vertelde mij echter dat het geen vergissing was; ze konden de rekening voor het licht niet meer betalen. Ze hadden het nu zelf maar vast uitgezet voordat ze helemaal afgesloten werden.

Het geld is op

 

Dat lijkt me toch niet veilig. Er is toch dat gezegde: als je denkt dat veiligheid duur is, probeer dan eens een ongeval? “Dat klopt” zei de waterstaatmevrouw “maar dat komt uit een ander budget. Ongevallen vallen onder zorgkosten en daar hoeft gelukkig niet bezuinigd te worden.”

 

Nou ja, honderddertig rijden in het donker is misschien wel een beetje gevaarlijk maar meer dan een paar slachtoffers zal het toch niet opleveren. Zolang in ons lage landje de dijken het maar houden blijven we van echte rampen verschoond. Ik meende aan de andere kant van de lijn nu toch echt een zacht gesnik te horen. Dit soort emoties verwacht je niet direct bij een organisatie als Rijkswaterstaat. “Voelt u zich wel goed mevrouw”, vroeg ik nog meelevend.

 

“In het diepste vertrouwen kan ik het u wel vertellen” zei ze: “bij de waterafdeling is het geld ook op, de waterkeringen worden al jaren niet meer onderhouden”. Nu ben ik niet bang uitgevallen maar hier schrok ik toch wel van. “Heeft u dan niet gehoord over die opleving in huizenmarkt, de toegenomen verkopen?” vroeg ze. “Alle Rijkswaterstaat medewerkers verhuizen massaal naar het Oosten, daar zit je droog”.

 

Hebben we eigenlijk wel een idee wat de effecten van deze crisis zijn op onze veiligheid?
Zelfs de brandweer in Nederland moet bezuinigen zo hoorde ik, en ook het leger. Zolang er geen rampen gebeuren merken we er waarschijnlijk niets van. Je kunt immers ook gemakkelijk je brandverzekering opzeggen. Zolang er maar geen brand komt.

Reageer op dit artikel