blog

Schone schijn

Veilig werken

Ik was er al snel achter dat de – vooral Aziatische – hotelbedienden, taxichauffeurs en bouwvakkers in de talloze megalomane bouwprojecten geen onderdeel uitmaakten van deze ‘beschaafde’ maatschappij. Want wij kwamen hen nergens tegen op onze uitstapjes. Op onze vraag waar al die arbeiders bleven als zij niet werkten, was het bedeesde antwoord van een ober: “I live outside the city”. En toen wij tijdens een woestijntripje een armoedig kamp passeerden, begon het mij te dagen: alle gastarbeiders verlaten na hun werk meteen de stad en wonen ver weg in de woestijn.

Schone schijn

 

Het onthutsende onderzoek dat The Guardian onlangs publiceerde over de mensonterende werkomstandigheden van gastarbeiders in Qatar kan dus helemaal geen nieuws zijn. En Sepp Blatter en zijn vrienden moeten hiervan op de hoogte zijn geweest toen het WK voetbal van 2022 aan deze glitterstaat werd toegewezen. Op wonderlijke wijze slaagden de golfstaten er lang in om het ‘Everything is possible here’-imago in de lucht te houden en de donkere kanten van hun maatschappij weg te moffelen. Of je nu wilt skien of binnenkort dus kennelijk voetballen in de woestijn.

 

Moderne arbeidswetgeving kennen dit soort landen al heel lang niet en de sjeiks zijn hierop al helemaal niet aanspreekbaar. Er sterft bijna dagelijks een gastarbeider door de ongezonde werkomstandigheden (lees: 18 uur werken bij een temperatuur van 50 graden of meer, zonder water), door zelfmoord of door een ongeluk. Klagers krijgen straf.

 

Ach, sportevenementen zijn bijna altijd op plaatsen waar mensenrechten ver te zoeken zijn. In Qatar zijn de tekeningen voor de stadions gereed. De bouw kan beginnen. Een oranje-camping zal vast ook geen punt zijn (hoewel … 2022 is nog ver weg en Robin van Persie is dan al 39 jaar). Ongetwijfeld staan ook Nederlandse bedrijven te trappelen om hier hun steentje bij te dragen. En daar ligt misschien een kans.

 

Zou het niet geweldig zijn als deze bedrijven erin slaagden om onze kennis van veilig en gezond werken aan die sjeiks over te brengen? Het begin van een klein beetje Arabisch-Aziatische lente in de woestijn misschien? Dat zou op de korte termijn toch al gauw zo’n 4000 dode Aziatische slavenarbeiders kunnen schelen. Een mooie kans ook voor deze bedrijven om maatschappelijk verantwoord ondernemen te praktiseren. Het zou de schone schijn van het WK net iets meer glans kunnen geven, ook voor de ‘beschaafde’ oliesjeiks.

Reageer op dit artikel