blog

Time out

Veilig werken

Jacqueline Joosten ging met een gerust hart onder narcose na de time-outprocedure in de operatiekamer.

Time out

Een paar weken geleden is via een zogenoemde kijkoperatie mijn galblaas verwijderd. Er bleken drie flinke galstenen in te zitten, als knikkers zo groot. Daar kun je maar vanaf zijn. Na een paar weken hangen op de bank voel ik me inmiddels weer een stuk beter. Maar van tevoren had ik me wel wat zorgen gemaakt over deze routine-operatie.

 

Op het moment dat ze je zo’n high-tech operatiezaal binnen rijden, voel je je gespannen. De operatie geschiedt onder volledige narcose en tja, Twenteborg, andere medische missers, je weet maar nooit of jij niet dat ene zeldzame slacht-offer bent. Dan zie je al die groene mutsen die je vrij relaxed en routineus aankijken en denk je: ‘Deze houden hun hoofd er toch wel bij?’

 

Maar dat gevoel was is een klap voorbij toen een lid van het operatieteam opeens hard ‘Time-out!’ brulde. Ik zat meteen rechtop. Iedereen keek in de richting van een poster. Mijn naam en geboortedatum werden gevraagd. En vervolgens checkte het operatieteam een aantal inderdaad niet geheel onbelangrijke zaken: om welke operatie het ging, of er nog bijzonderheden waren, wie wat ging doen en of alle materialen en apparatuur aanwezig en in orde waren. Ik werd opeens heel kalm en er ging mij een lichtje branden…

 

Want op het moment dat ik wegviel, dacht ik aan Arbo! Aan het artikel over het Oogziekenhuis van juli vorig jaar, waarin directeur Frans Hiddema uitgebreid beschreef hoe in zijn ziekenhuis onder andere door deze manier van werken veel minder fouten worden gemaakt. Weg zorgen! Het zou vast allemaal goed komen.

 

De time-outprocedure is inmiddels onderdeel van de veiligheidsnormen in de meeste ziekenhuizen en ook de Inspectie let er extra op, zo las ik. En met kennelijk succes. Want de laatste jaren is het aantal door chirurgische ingrepen veroorzaakte gezondheidsfouten mede hierdoor spectaculair gedaald, blijkt uit een recent onderzoek van Nivel. De zorg keek dit af van de luchtvaart, waar na de ramp op Tenerife de cockpitbemanning als een team vliegt, dat voor vertrek alle details voor het vluchtplan doorneemt en checklisten afvinkt.

 

In het Oogziekenhuis worden flightsimulator en serious games ingezet om de onderlinge samenwerking, het risicobewustzijn en het veiligheidsbewustzijn van medewerkers te stimuleren. Ik kan me goed voorstellen dat dit ook zou werken in andere organisaties dan de zorg. Het zou best kunnen dat management en medewerkers in uw organisatie zich er in ieder geval meer betrokken en geruster door gaan voelen! Iets om uit te proberen?

Reageer op dit artikel