blog

Nadenken over leren

Veilig werken

Jacqueline Joosten ziet onmiskenbare voordelen aan digitaal onderwijs.

Nadenken over leren

Gaat het onderwijs echt fundamenteel veranderen? Als docent of cursist op het gebied van veilig en gezond werken merkt u vast regelmatig iets van de digitalisering van opleidingen. Zelfs al bent u geen digital native. Via het nieuws horen we regelmatig over de eerste Steve Jobs-scholen. Dichterbij zijn we al een tijdje bekend met de fenomenen e-learning en blended leren: een mix van leren met en zonder technologie. Zo worden medewerkers in sommige bedrijven via de pc getest op hun kennis van veiligheidsvoorschriften en op maat geinstrueerd. De theorie staat op film; bij elkaar kom je voor de uitleg. In feite is dit de eerste vorm van een flipped classroom. Het is maar hoe je het wilt noemen.

Er zitten onmiskenbaar voordelen aan digitaal onderwijs. Je leert op je eigen niveau, in je eigen tempo en leerstijl. Want als je het niet begrijpt, spoel je de instructie gewoon even terug. Bovendien is het makkelijk te organiseren en goedkoop. Niets is zo eenvoudig als gewoon de video of app aanzetten. Of je eigen kennis als professional bijhouden via de computer.
Zeker, het digitaal leren levert tijd op en het kan de kwaliteit van de kennisoverdracht sterk verbeteren. Er ontstaat immers meer tijd voor communicatie en extra uitleg. Digitaal leren biedt ook meer ruimte voor de cursist. Met het doe-het-zelf-leren staat deze zelf aan het roer van zijn leerproces. Want leren wordt allang niet meer alleen georganiseerd door opleidingsafdelingen.

Leren is voor professionals steeds meer een onderdeel van hun werk en hun duurzame inzetbaarheid. En digitaal leren biedt meer mogelijkheden, voor hun wensen en voor maatwerk. Neemt de computer het dan binnenkort van de docent over? En kunt u het opleidingsprogramma van de medewerkers in de organisatie die u adviseert voortaan door data laten sturen? Dat is makkelijk bezuinigen.

Professionals bepalen samen met collega’s en werknemers welke vormen van leren optimaal passen bij het moment, de medewerker en de organisatie, afhankelijk van het van tevoren gestelde doel. Op die manier toegepast is digitaal leren geen hype en kan het veel effect hebben op de dagelijkse werkpraktijk. Als professional vervult u daarbij een belangrijke rol. De technologie dwingt u om na te denken over leren en kan organisaties, mits met verstand toegepast, veel opleveren. Ook op het gebied van veilig en gezond werken.

Reageer op dit artikel