blog

Vakantie!

Veilig werken

Wie verre reizen maakt kan veel verhalen. Zo was ik onlangs op vakantie in Spanje, het mooiste en sympathiekste land van Europa.

Vakantie!

Waar ook nog eens het landelijke nieuws tot twee keer toe een itempje had over arbo. Dat zie je bij ons nooit, want er zijn bij ons veel belangrijker onderwerpen voor het 8-uur journaal. Zoals sport, haaien in pakweg Australie, of tegenwoordig zelfs kattenfilmpjes.

Maar in Spanje zijn ze meer arbo-minded. Het eerste nieuwsbericht ging over Estress. Ik dacht natuurlijk dat het stress betrof door computerwerk. Zoals e-mail en e-health. Maar dat klopte niet: Estress is gewoon het Spaanse woord voor stress. Dat is een probleem, zelfs in Spanje, en daar gingen ze – met Europa (!) – wat aan doen.

Het tweede item een paar dagen later was interessanter. Het ging over een actieplan tegen arbeidsongevallen. Daarvan gebeuren er, schrik niet, ieder jaar een miljoen in Spanje. Daar zitten natuurlijk nogal wat lichte verbanddoosdingetjes bij, maar ook bijna 500 dodelijke ongevallen. Al deze informatie werd via het nieuws tot ons gebracht. Ik heb, echt waar, aantekeningen gemaakt. Er werd uitgelegd dat de bouw en de scheepvaart het meest gevaarlijk zijn, en dat elektriciteit ook een grote boosdoener was. Twee Spaanse preventiemedewerkers kregen hun minute of fame en mochten uitleggen waarom veiligheid belangrijk was en wat ze er aan gingen doen. En opnieuw werd vermeld dat Europese samenwerking zou helpen bij het beteugelen van de onveiligheid.

Terug in Nederland kreeg ik toch een beetje heimwee. Naar de vakantie natuurlijk, zonder estress. Maar ook naar de ambitie om het beter te doen op arbo-gebied, in plaats van de desinteresse van de Nederlandse overheid. Spanje is een heerlijk land, misschien moet ik maar eens emigreren. Wie weet kan ik daar toch nog eens het 8 uur journaal halen.

 

Prof.dr. Tjabe Smid is bijzonder hoogleraar arbeidsomstandigheden bij het VU Medisch Centrum en Manager Occupational Safety bij KLM Strategic HR.

Reageer op dit artikel