blog

Een blusdeken die niet blust

Veilig werken

Een tijdje terug las ik een opvallend bericht in de krant. “Belangrijke veiligheidswaarschuwing”, zo stond er in de advertentie.

Een blusdeken die niet blust

Het ging om een terugroepactie van een blusdeken die te koop was bij diverse bouwmarkten, autoshops en benzinestations. Op zich heel goede plaatsen om een dergelijk product te verkopen, daar niet van. Maar er was iets mis met de blusdeken. Tijdens onderzoek waren de blusdekens getest overeenkomstig de NEN-EN 1869; 1977 en toen bleek dat de deken niet had gedaan waarvoor die was bedoeld. De deken bluste namelijk niet een olie- of vetbrand (de zogenoemde vlam-in-de-pan), terwijl hij daarvoor wel mede bestemd was.

Wanproduct

Zo lust ik er nog wel eentje, denk je dan: een veiligheidsproduct dat niet die veiligheid biedt die je er van mag verwachten. Gelukkig mochten de consumenten die zo’n (wan)product hadden aangeschaft dit terugbrengen naar het verkooppunt waar de deken was gekocht. En ja natuurlijk, zij kregen hun volledige (jazeker: volledige) aankoopbedrag terug. En de producent bood zijn verontschuldiging aan voor het ongemak, dat wel. Het is maar te hopen dat de kopers de advertentie ook hebben gezien en geen van hen de deken ooit nodig zal hebben bij een vlam-in-de-pan.

Onveilig

De Brandweer en de Nederlandse Brandwonden Stichting hebben vorig jaar gewaarschuwd voor het gebruik van onveilige blusdekens. De Brandwonden Stichting diende ook een klacht in bij de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA), omdat binnen de brandweerregio’s was geconstateerd dat sommige Nederlandse blusdekens niet goed werkten bij het doven van een pan met hete olie. Wellicht is daar de reden te vinden van de terugroepactie van de blusdeken: na het onderzoek door de NVWA was de conclusie dat blusdekens onbetrouwbaar zijn om een brand te doven waarbij olie of vet in brand staat.

Vlam-in-de-pan

Er zouden al ongevallen zijn gebeurd die zijn veroorzaakt door een niet goed werkende blusdeken. Verder heb ik begrepen dat je een vlam-in-de-pan of een frituurbrand niet kunt blussen met een blusdeken. De blusdeken heeft een zeer beperkt bereik: branden die groter zijn dan ongeveer een voetbal kunt je niet met dit middel te lijf gaan. En uiteraard mag je brandende olie of vet sowieso nooit met water blussen. Dat geeft echt een knaleffect, maar dat wist u natuurlijk al.

Test

Wat mij in dit alles het meest verbijstert, is dat er kennelijk veiligheidsproducten op de markt gebracht kunnen worden zonder dat die vooraf zijn getest. Een test waarbij ten minste wordt nagegaan of deze middelen überhaupt de bescherming bieden waarvoor ze zijn aangeschaft. Het is te hopen dat dit wel het geval is bij de gebruikelijke persoonlijke beschermingsmiddelen. En anders volgt hier een belangrijke veiligheidswaarschuwing! Of raak ik nu toch een gevoelig snaar …?


Rob Poort | Bureaupoort.nl

Reageer op dit artikel