blog

Jazeker, veiligheid devalueert

Veilig werken

Het begrip veiligheid devalueert. Echt waar? Jazeker!

Zo laten we zonder enige gêne een blinde, alleenwonende oude vrouw volledig aan haar lot over, vanwege de bezuinigingen op de gezondheidszorg. Ze kreeg een paar uur ondersteuning per week, om de rommel op te ruimen die zij ongezien had achtergelaten. Levensgevaarlijke rommel voor haar, want ze struikelt vanwege haar visuele beperking over alles wat los en vast zit. Maar ja, gelukkig komen sommige cosmetische ingrepen terug in het basispakket. Dat is fijn.
En wat doen we aan de veiligheid van die oude mevrouw, om haar veilige woonomgeving zeker te stellen? Geen ruk! Niets. We laten haar lekker in haar eigen sop gaarkoken, met ons rimpelloos gezicht en onze verkleinde borstjes.

Zo is het ook al een tijdje niet echt fijn om in een vliegtuig te stappen. Het risico? Ze vinden jou en je reisgenoten na een paar jaar terug tussen een school diepzeevissen, een Rus vindt het leuk om na het verorberen van een flesje Wodka op het knopje огонь (vuur) te drukken, of je bevindt je onverwacht met vliegtuig en al in een instortend flatgebouw. Dat is niet grappig. Maar goed, de achterblijvers krijgen wel 50.000 euro per overledene. Dat is toch mooi meegenomen.

Daar is nu een nieuw risico bijgekomen. Het gedwongen ontdoen van riem, schoenen en bh-beugel voordat je de vliegmachien instapt blijkt namelijk niet voldoende om narigheid te voorkomen. Het zit ‘m ook niet in de flesjes vloeistof, maar in het hoofd van de bestuurder.

Tegen een randdebiele piloot is geen kruid en dus ook geen toegangspoortje gewassen. Ik heb me laten vertellen dat piloten, stewardessen en passagiers binnenkort een intensief psychologisch onderzoek dienen te ondergaan alvorens in te stappen. Voorafgaand aan iedere vlucht. Voor de zekerheid.

Zal rustig worden onderweg.

Reageer op dit artikel