blog

De wereld wordt gek

Veilig werken

De wereld wordt gek. Echt.

Zo geldt er aan de ene kant van de Middellandse Zee een veiligheidsregiem waar jarenlang met zorg aan is gewerkt. Stap je voor 20 euries in een boot voor een tochtje naar een zonnig eiland, dan moet het vaartuig zijn jaarlijkse keuring hebben doorstaan. Dan moet de schipper zijn diploma’s en vaarbewijzen kunnen overleggen en dienen er voldoende zwemvesten aan boord te zijn, voor het geval dat het mis gaat. De kapitein weet ook donders goed dat het maximum aantal passagiers niet mag worden overschreden, anders wordt het zaakje instabiel en lazeren de toeristen overboord bij de eerste de beste golfslag.

Dat is verdomd slecht voor zijn imago.

‘En kijk, bij helder weer zie je misschien de overkant wel. Kijk maar goed. Ja daar. Prachtig hè!’

Waarom wordt de wereld gek? Omdat zomaar, aan de andere kant van diezelfde brede ‘sloot’, alles anders is. Daar is men massaal op de vlucht voor een stel doorgedraaide randdebielen. Als je moet rennen voor je leven is niets meer hetzelfde. Dan gelden er geen veiligheidsregels meer. Dan wil je jouw laatste centen wel besteden aan een riskant bootreisje. Helaas zijn de meeste touroperators in dat deel van de wereld niet echt geïnteresseerd in jouw welzijn. Zij willen centen. Heel veel centen. Dinars, Syrische Ponden of Amerikaanse Dollars, alles is welkom als het maar veel is. Dat soort lui gaat er zondermeer vanuit dat een verdubbeling van het aantal passagiers moet kunnen, als de richtlijn voor de Zodiac stelt dat er max 50 man aan boord mogen. Beetje inschikken.

‘Stap maar rustig in. Goed vasthouden hoor. En kijk, bij helder weer zie je misschien de overkant wel. Kijk maar goed. Ja daar. Prachtig hè!

En vraag gerust een zwemvest, als je aankomt. Tot ziens’.

De wereld wordt gek.

Reageer op dit artikel