blog

Illegaal whisky stoken

Veilig werken

Voor de meesten van u zal de vakantie er dit jaar al weer opzitten. Zo ook voor mij. Dit jaar weer eens naar Schotland geweest. Daar gaan we vrij vaak naar toe. Het is eigenlijk begonnen toen ik jaren terug aan het werk ging bij een bedrijf dat zich – ik zal het maar kort zeggen – ook bezighield met de veiligheid op boor- en productieplatforms op zee.

Illegaal whisky stoken

We hadden het plan een trainingsschool op te zetten om daar cursisten praktisch te leren omgaan met brandbestrijding. En in Schotland – in de buurt van Aberdeen – was destijds al jaren een bedrijf op dat gebied actief. Ik kan u vertellen: het was een zeer boeiende ervaring. En ook dat ik toen kennis heb gemaakt met een heel ander Schots product: de whisky.

Schotland

Omdat ook mijn schoonvader zijn pensioen in Schotland genoot, gingen we zo ongeveer elk jaar en in alle verschillende seizoenen op bezoek. De eerste 15 jaar woonde de good old man in de Highlands van Schotland. Niet alleen een geweldig mooie streek – als je van rust en ruige natuur houdt – maar ook nog gelegen vlak bij een heel interessante landstreek, de Speyside genaamd. Die streek ligt echt vol met whiskystokerijen. De hoofdstad is Dufftown. Een plaatsje met pakweg 1500 inwoners en zeven destilleerderijen. Men zegt daar dan ook: “Rome is built on seven hills, Dufftown is built on seven stills”. Lopend door het stadje adem je bijna continu de lucht van deze bedrijven in. Dat is pas echt vakantie!

Veiligheidsregels

We hebben natuurlijk in alle jaren dat we naar Scotland gingen ook vele destilleerderijen bezocht. In de zomer ligt in de meeste bedrijven de productie stil. Komt goed uit: dan lopen de bezoekers die doorgaans op zeer prettige en onderhoudende wijze worden rondgeleid, weinig tot geen risico. Maar er zijn ook bedrijven die volop in productie zijn. En alle hanteren verschillende veiligheidsregels. Zo mochten we bij de één geen fototoestel meenemen wegens explosiegevaar, bij de ander mocht men fotograferen maar niet flitsen (beide bedrijven lagen stil, dat wel). En we zagen in een bedrijf waar volop gewerkt werd een bezoeker op teenslippers rondlopen en in een andere werden zelfs heel kleine kinderen toegelaten. Kortom: de veiligheid liet – los van alle zeer Engels aandoende waarschuwings- en veiligheidsborden en aanwijzingen – toch wel wat te wensen over.

Masterclass whiskystoken

Maar het aardigste bedrijf heb ik toch wel de afgelopen vakantie bezocht. In een streek waar in de verste verte geen destilleerderij te bekennen is. Deze mini-stokerij hoort bij een hotel. Toen we ons daar gingen oriënteren wilden we een kopje thee drinken. Ja echt waar! Maar thee werd niet geschonken, alleen whisky. Je kon een rondleiding krijgen – voor een fors bedrag, dat wel – en er was zelfs de mogelijkheid voor een meerdaagse masterclass whiskystoken. Daartoe waren een viertal opstellingen op een tafel neergezet van elk pakweg 1 liter waarmee de deelnemers konden experimenteren. Verwarming geschiedde met behulp van een aantal campinggasflesjes met een roodrubber slangetje naar een brander onder de kolfjes. Het gehele proces had de eigenaar ontleend aan de voormalige illegale destilleerders. Het brandrisico van deze methode leek me nogal groot. Maar gelukkig, de uitbater was een voormalig brandweerman. Toch weer in veilige handen – of niet?

Rob Poort | Bureaupoort.nl

Reageer op dit artikel