blog

Veiligheid tussen de regels …

Veilig werken

Onlangs stuurde een vriend mij een uitnodiging voor een veiligheidsbijeenkomst door. Het thema van de dag was ‘veilig gedrag’. De uitnodiging adverteerde (blijkbaar succesvol, want de dag was binnen de kortste keren volgeboekt) onder andere met een citaat.

Veiligheid tussen de regels …

Dat citaat luidde: “Deskundige sprekers reiken u handvatten aan, zodat u medewerkers uit zichzelf veilig kan laten werken.” Oppervlakkig beschouwd is er niets mis met deze tekst. Het ziet er onschuldig en goed bedoeld uit. Er wordt immers gepoogd om veiligheid te verbeteren! Maar laten we even een nader kijkje nemen wat dit citaat eigenlijk zegt.

Incompetent

Als we van achteren beginnen met ontleden: “… zodat u medewerkers uit zichzelf veilig kan laten werken” zegt in feite dat de medewerkers niet zelfstandig in staat zijn om veilig te werken zonder dat iemand ze vertelt hoe ze dit moeten doen. Sterker nog, de medewerkers zijn niet alleen incompetent of onwetend als het over veiligheid gaat, ze zijn blijkbaar ook nog eens niet bijster gemotiveerd. Ze kunnen of willen niet veilig werken zonder dat iemand ingrijpt.

Redding!

Geen reden tot wanhoop; in het eerste deel van het citaat vinden we redding! Gelukkig zijn er deskundigen op deze bijeenkomst die u (de veiligheidskundige of preventiemedewerker) zullen leren hoe u moet omgaan met deze onmogelijke medewerkers. Heeft iemand er eigenlijk over nagedacht welke boodschap en houding ten opzichte van de meerderheid van de mensheid uit dit korte citaat spreken? Mensen worden neergezet als dom, lui, ongemotiveerd en hebben deskundigen en veiligheidsvolk nodig om hun werk naar behoren te kunnen doen.

Aangedaan

Voor zover ik weet komt niemand ooit op z’n werk met de bedoeling om slecht werk af te leveren. Niemand komt zijn bed uit met de gedachte “Vandaag ga ik eens lekker gezellig een ongeval veroorzaken”. In het algemeen is er niemand die beter weet hoe de klus veilig en efficient gedaan moet worden dan de betreffende medewerker. Als deze veiligheidsgedragbijeenkomst niet een uitgelezen voorbeeld is van hoe mensen veiligheid wordt AANGEDAAN in plaats van dat veiligheid MET hen wordt gedaan, dan weet ik het ook niet meer.

Ik ben niet buitengewoon verrast dat veel mensen een bepaald beeld hebben van veiligheid en arbeidsomstandigheden. Als we op medewerkers neerkijken en ze op deze manier benaderen, moeten we niet verbaasd opkijken dat zij ons arrogant vinden en ver van de realiteit verwijderd. Mijn advies daarom: let op je taalgebruik!

 

Carsten Busch | senior adviseur arbeidsveiligheid bij Politidirektoratet in Noorwegen, actief binnen diverse vakfora en eigenaar van mindtherisk.com

Reageer op dit artikel