blog

Brexit

Veilig werken

Zo terloops benoemt David Cameron een groot gevaar, tijdens zijn rede over een mogelijke Brexit. Commercieel gezien zou het niet goed zijn om de Europese Unie te verlaten. Dat is niet goed voor Engeland en zeker ook niet voor de andere lidstaten.

Brexit

Sterker nog, een Brexit zou wel eens kunnen leiden tot een conflict in Europa. Hij praat zelfs over een Derde Wereldoorlog.

Waarom zou zo’n man dat doen? Is hij in paniek en gebruikt hij een mega-argument om kiezers te beïnvloeden? Dat zou kunnen, want de voor- en tegenstanders van een scheiding van Europa lopen in de Engelse peilingen gelijk op.

Maar een dreiging van een Derde Wereldoorlog gaat wellicht wat ver. Waar haalt de knul die kennis vandaan? Zeker, er gebeuren onvoorstelbare dingen in Europa die bepalend zijn voor onze toekomst. We worden overladen met ontheemden en gelukzoekers en we worden tegelijkertijd bedreigd door een stel in het zwart gehulde randdebielen. Dat weet iedereen en dat is dus geen nieuws meer. Maar waarom wil David ons dan nog banger maken? Waarom moeten we nog meer gaan twijfelen aan al hetgeen nu zo normaal lijkt?

Volgens mij is het zijn taak om te voorkomen dat onze veiligheid in gevaar komt. Daar heeft hij zich destijds vrijwillig voor laten kiezen. Maar eerlijk gezegd slaagt onze David daar verdomd slecht in. Net als zijn kameraden op het vaste land.

Grote politieke leiders zorgen voor rust, nemen doordachte beslissingen die weliswaar voor een leek soms lastig zijn te aanvaarden en staan voor een principe. Dat dragen zij uit. Angst zaaien om een doel te bereiken hoort daar zeker niet bij. Dat is laag bij de grond politiek, tenzij het een reëel gevaar betreft.

Dat reële veiligheidsgevaar is er wel degelijk en komt uit een overdadige zandbak, maar daar hoor je hem niet over.

 

Jeroen Riemeijer | HR-consultant, voormalig columnist Volkskrant Banen

Reageer op dit artikel