blog

Tegen pesten

Veilig werken

Asscher steekt zijn kop in een wespennest, en dat is bewonderenswaardig! Hulde voor hem. Hij verdient respect. Heel veel respect.

Tegen pesten

Asscher gaat het pesten te lijf. Pesten op het werk. Want dat mag niet.

Pesten op het werk is geniepiger

Pesten op school mag niet en bewust naar doen tegen elkaar mag zeker ook niet. Bij pesten op school kan je de pestkop nog een knal voor zijn harses geven of de kleine hufter een tijdje van school sturen. Maar op het werk ligt dat anders. Op het werk is het veel gecompliceerder. Geniepiger ook vaak.

Speciaal team gaat bedrijven langs

Asscher wil een cultuurverandering bewerkstelligen waarin pesterijen worden voorkomen ofwel bespreekbaar gemaakt. Een speciaal team is samengesteld op kosten van de minister om bij bedrijven langs te gaan. Ik kan niet anders zeggen dan dat ik hoop dat het hem lukt. Maar ik vrees. Ik vrees dat hij slechts een klein signaal kan geven. Want hoe voorkom je dat werkgevers een werknemer het bedrijf uit treiteren? Iemand die wel degelijk presteert, maar op het eerste gezicht niet echt in het team past. Iemand met een andere huidskleur dan de rest van het team. Of geaardheid, om maar eens iets te noemen. En ga zo maar door. Weg is de veiligheid op de werkvloer.

Een team wordt sterker van allerlei vreemde snuiters die met elkaar samenwerken

Anders zijn is oké, leer dat nu eens

De basis ligt niet in het werk. En ook niet op school. Als we van jongs af aan leren accepteren dat anders zijn oké is, en dat een team sterker wordt en beter kan presteren als we allerlei vreemde snuiters met elkaar laten samenwerken, dan komen we er. Dat is de ideale wereld wat mij betreft. Anders zijn is oké. Anders zijn betekent ook dat je luistert naar iemand zonder meteen een mening klaar te hebben. Door gewoon een keer je kop te houden en interesse te tonen in een ander perspectief. Wat zou dat toevoegen? Hoe wordt het product of de te leveren service daar nóg beter van?

Door te leren luisteren wordt pesten voorkomen. Het is alleen zo vreselijk moeilijk.

 

Jeroen Riemeijer | HR-consultant, voormalig columnist Volkskrant Banen

 

> Wat kunt u zelf doen aan pesten op het werk en PSA? Leer het tijdens de eendaagse opleiding Psychosociale arbeidsbelasting.

Reageer op dit artikel