blog

Alledaagse zorgen

Veilig werken

Neem nou een gemiddeld Nederlands gezin in gedachten met een paar onhoudbare pubers, een hond en een tweedehands Hyundai. Zo’n gezin dus.

Alledaagse zorgen

De ouders zullen zich vast en zeker zorgen maken over van alles. Dat moet zo zijn. Gaan de liefjes aan de drugs of hijsen zij zich wekelijks vol in de zuipkeet? Komen ze ’s avonds wel op tijd en veilig thuis en wat moet er in vredesnaam uiteindelijk van die gasten terechtkomen? Zulke dingen. Alledaagse zorgen, naast het kunnen betalen van alle rekeningen, de lekkende dakgoot en de uiteenlopende vakantiewensen. Heel herkenbaar toch?

Sprongetje naar wereldtoneel

We maken een klein sprongetje. Een sprongetje naar het wereldtoneel, daar waar allerlei bijdehante randdebielen ons de laatste tijd een grote verscheidenheid aan angsten aanpraten. Doemscenario’s. Men komt superlatieven te kort, zo lijkt. Verzuipen we niet omdat onze dijken toch
te zwak zijn, dan zullen alle vrouwen binnenkort zonder enige twijfel allemaal een hoofddoek moeten dragen. Op maandagochtend zouden we best opgeblazen kunnen worden bij de bus-halte van lijn 307 en ja er bestaat onder geleerden angst voor het bereik van Noord-Koreaanse ballistische raketten. Daarnaast is de Russische dreiging zeer serieus en hebben we ook nog die klote-euro. Daar hadden we nooit aan moeten beginnen. En dan noem ik nog niet eens de mogelijkheid dat er weer wat banken gaan omvallen, Wilders en de vereenzaming.
Bent u al bang? Nog niet? Nog even doorgaan?

Op maandagochtend zouden we best opgeblazen kunnen worden bij de bushalte van lijn 307

Zorgen dichter bij huis houden

Terug naar dat Nederlandse gezin. Zouden zij zich echt druk maken om al het bovenstaande of houden zij hun zorgen toch dichter bij huis? Daar waar zij er zelf invloed op kunnen uitoefenen? Daar waar zij hun verantwoordelijkheid hebben en hopelijk ook nemen? Daar dus: waar hun kinderen uiteindelijk beter van worden. Ik denk dat ze het NOS Journaal bekijken, de weersvoorspelling aanhoren en daarna rustig gaan slapen. En zo moet het ook.
Welterusten.

Jeroen Riemeijer | HR-consultant, voormalig columnist Volkskrant Banen

Reageer op dit artikel