blog

Akelige berichten

Veilig werken

Soms word je geraakt door een akelig nieuwsbericht. Andere dagen lees je er dwars overheen. Vreemd is dat toch. Dood.

Akelige berichten

Jonge vent met motor onderuit. Een mening wordt snel gevormd. Tja, dan moet je maar niet op zo’n gevaarte plaatsnemen en vaak rijden die gasten ook nog als idioten.

Ook hier denk je: kijk dan ook uit

Fietser onder auto, zwaargewond. Ook hier denk je: kijk dan ook uit, en je scant de krant verder op ander nieuws. Zo werkt het en zo vluchtig is nieuws nu eenmaal. Soms ook realiseer je je ineens wat een leed er samengaat met zo’n incident. Familie naar de ratsmodee. Voor altijd invalide of nog erger. Je staart even uit het raam en leest verder.

In onze ‘stad’ wordt een sportcentrum gebouwd. Eindelijk. De oude sportschuur voldeed al jaren niet meer, naar de mening van de toenmalige wethouder. Natuurlijk komt er dan niet zomaar een centrum, maar een multifunctionele faciliteit. Groot, afzichtelijk en iets van de grond, zodat er kan worden geparkeerd.

Bouwen gaat gepaard met risico’s

Bouwen gaat altijd gepaard met risico’s. Zo ook nu. Een dakdekker doet zijn werk en valt een paar meter naar beneden. Hij is zwaargewond. Het werk wordt stilgelegd, want volgens de procedure volgt er onmiddellijk een onderzoek. Het nieuws meldt dat het centrum deze zomer klaar moet zijn. Er is dus haast geboden, want daarover zijn afspraken gemaakt. Geen nader nieuws over de dakdekker. Niets over de familie en het enorme verdriet. Hij overlijdt helaas na een paar dagen aan de gevolgen van de val.

Belangrijker is dat de inspectie verslag heeft gedaan; het werk kan worden hervat. Er zijn geen fouten gemaakt. Een ongeluk is niet te voorkomen, zo luidt het rapport. Godzijdank kan het centrum volgens afspraak deze zomer open. Wellicht dat er bij de opening nog een tegeltje voor hem wordt onthuld. Waarschijnlijk niet.

Jeroen Riemeijer | HR-consultant, voormalig columnist Volkskrant Banen

Reageer op dit artikel