blog

Blijven nadenken bij digitalisering

Veilig werken

Digitalisering. Sommigen van ons hebben het er druk mee en zien de toekomst positief tegemoet. Het levert data op en efficiency, en daar kan een bedrijf beleid mee realiseren. Hoe mooi kun je het als professional hebben? De informatie komt immers naar je toe!

Blijven nadenken bij digitalisering

Maar hoe waardevol zijn de armbanden, smart watches en stappentellers in het kerstpakket als je er geen gezondheidsbeleid mee kunt opzetten? Of wat heb je aan systemen waarmee werkgevers geen gezondheidsgegevens van medewerkers mogen verwerken? Ook niet met hun toestemming? Want dat vindt de Autoriteit Persoonsgegevens niet goed. Aan alleen data hebben we dus meestal niet zoveel. Het gaat erom wat we ermee doen.

> DOWNLOAD de gratis whitepaper Privacy in de polder

Investeren in digitalisering voor meer process safety

Zo investeerde de procesindustrie flink in digitalisering om de process safety te verbeteren. In veel fabrieken komen dan ook constant heel veel data binnen. Veiligheidsprofessionals kunnen met die data processen verbeteren en incidenten onderzoeken. Maar zij moeten zich wel goed realiseren waar ze mee bezig zijn. Het ontsluiten van big data voor process safety blijft werk voor specialisten; kenners door wie de veiligheidsprofessional zich moet laten informeren. Verkeerde interpretatie van data zorgt alleen maar voor grotere risico’s, zo luidt de waarschuwing in dit nummer.

> LEES OOK: 3 x handig met big data

Softwarefouten, cyberaanvallen en computerhacks

Er komt dus veel op ons af en de wereld verandert snel. Ontwikkelingen die u als professional kunt omarmen of minstens kritisch op de voet moet volgen. Want geregeld gebeuren er toch weer dingen die we niet verwachten. Er worden softwarefouten gemaakt en er zijn hacks door slechteriken. De afgelopen tijd werden bedrijven als APM, TNT en MSD getroffen door cyberaanvallen. Incidenten die grote gevolgen hadden kunnen hebben. Dit alles heeft veel geld gekost en gezorgd voor nieuwe veiligheidsdilemma’s. Bij veiligheidsprofessionals, maar ook bij andere deskundigen, zoals security officers.

> LEES OOK: Tips & tricks voor veilig digitaal werken

We moeten er wel kritisch bij blijven nadenken

Data helpen ons bij het inzichtelijk maken van bepaalde zaken. Maar we moeten er dus wel kritisch bij blijven nadenken. Want veiligheid zomaar in een digitaal keurslijf gieten, gaat niet. Daarvoor is de materie te ingewikkeld en te veranderlijk. Wat helpt is als professionals van verschillende disciplines elkaar opzoeken, informatie uitwisselen en samenwerken bij de interpretatie van gegevens en het maken van veiligheidsplannen en noodscenario’s. Ieder vanuit de eigen expertise en grenzen. Het onderwerp is te ingewikkeld voor het ouderwetse silodenken. En met alleen de data komen we er zeker niet.

De redactie van Arbo >> wenst u een mooi 2018!

Jacqueline Joosten | hoofdredacteur Vakblad Arbo

Reageer op dit artikel