blog

Deurdranger

Veilig werken

Je kent ’m wel: de deurdranger. Om de deur te laten sluiten. Gek woord eigenlijk. Het alleswetende Wikipedia stelt zelfs dat “de werking daarvan hetzelfde is als bij een vloerpot”. Daar krijg ik nou hele vreemde associaties bij.

Deurdranger

De deur naar onze kantoorzaal kon niet open blijven staan, zo was bepaald. Dat had niets te maken met tocht waardoor wij wellicht een koutje zouden kunnen oplopen. Nee, nee.
Wij werkten namelijk met persoonsgegevens en daar moet je voorzichtig mee zijn, zegt de wet. De toegang naar de zaal moest worden beperkt. > LEES OOK: Privacy van A tot Z

Kastje, pasje, deurdranger, een stevige

Er kwam een kastje, de zaalbewoners kregen een pasje en er werd een deurdranger geplaatst. Een stevige dranger; niet zo’n kinderachtig exemplaar. De deur viel daardoor niet in het slot; de klap was meer te vergelijken met het smijten van de deur als je vrouw weer eens te laat thuiskomt om het eten klaar te maken. Een flinke dreun dus.

Vooral op het laatste stukje tot aan het slot had de deur er zin in en werd de vaart erin gezet. Dat was algemeen bekend en bij dit soort gewenning bel je de technische dienst niet. Dat doe je niet. Je accepteert de situatie gewoon.

Een vreemd bengelende ringvinger

Het was die dinsdag redelijk rustig op kantoor. De meeste collega’s waren elders. Ik was er en mijn goeie collega was er ook. Maar verder was het verdomd stil. Ik hoorde de bekende klap van de dichtslaande deur en toen niets meer. Totdat mijn collega lijkbleek ten tonele verscheen en vervolgens op de eerste de beste stoel in elkaar zakte. Ik bemerkte zijn vreemd bengelende ringvinger en het bijbehorende bloedspoor nog niet en dacht dat hij terstond het loodje zou leggen. Hij was helemaal ‘out’.

Hij had zijn hand niet snel genoeg door de deuropening gemanoeuvreerd, bleek later. De vinger is diezelfde dag nog aan de eigenaar vastgenaaid en de deurdranger vervangen. Drangers: je kunt het ook overdrijven.

Jeroen Riemeijer | HR-consultant, voormalig columnist Volkskrant Banen

 

> Met Privacyregels op de werkvloer in één dag op de hoogte van privacyregels volgens de AVG

Reageer op dit artikel