blog

De machines en het proces

Veilig werken

We weten dat we in ons land veel met machines werken. Met name in het MKB. We weten ook dat er met die machines regelmatig ernstige ongevallen gebeuren.

De machines en het proces

En dat gaat de laatste tijd niet heel veel beter. Er vallen doden en gewonden door contact met bewegende delen van machines. Dat gebeurt tijdens de bediening, bij het inleggen of het weghalen van producten, en ook bij onderhoud en schoonmaak. En niet te vergeten bij storingen.

Veilig werken met machines, hoe ingewikkeld kan het zijn?

Er gebeuren sowieso meer ongevallen in ons land. Volgens de Inspectie SZW ontbreekt het vooral aan motivatie, alertheid en veiligheidsbewustzijn. Hoe is het toch mogelijk dat dat maar niet verbetert? Hoe ingewikkeld kan het zijn om in een bedrijf rekening te houden met bepaalde zaken? Als werkgever zorg je er toch voor dat je voldoende kennis van machines in huis hebt?

Is die er niet, dan huur je deskundigen in. Je zorgt voor voldoende opleiding en voorlichting. Je houdt rekening met flexibele krachten en verplaatst je in de situatie van de werknemer of de operator. En niet te vergeten: je houdt toezicht. Want werknemers kunnen in de haast onvoorzichtig en vergeetachtig zijn. Allemaal zaken die toch niet heel kostbaar hoeven te zijn?

Al voldoen de machines aan alle eisen, het werkproces kan onveilig zijn

Vergeet niet: machineveiligheid is nog geen procesveiligheid

Maar de praktijk is weerbarstig. Menig werkgever koopt voor veel geld een machine en overlegt met de machinebouwer vooral over de kwaliteit en wat het ding allemaal kan. Meer niet. Zonder goed te bespreken hoe dat in het werkproces gaat uitpakken. Zonder productiemedewerkers en onderhoudspersoneel vanaf het begin te betrekken bij het bepalen van de bijbehorende maatregelen. Want ook al voldoen de machines aan alle eisen, het werkproces kan onveilig zijn. Zelfs als een bedrijf procedures heeft voor het inschakelen van arboprofessionals of andere deskundigen, gebeurt dit lang niet altijd.

Wat kunnen professionals hieraan doen? Op een praktische manier toch steeds maar weer aan de bel trekken. Eerst moeten alle risico’s boven komen drijven. Pas daarna volgt de integrale beoordeling of er (veilig) gewerkt kan worden. Gezamenlijk bedenken betrokkenen wat de gevolgen zijn.

Veilige machines én veilige processen. Het gaat dus om de hele keten. Laten we daar met zijn allen de focus op leggen. En het er vooral maar heel vaak over hebben. Wie weet helpt het.

 

Jacqueline Joosten | hoofdredacteur Vakblad Arbo

Reageer op dit artikel