blog

Extra ogen en oren benutten

Veilig werken

Er wordt meer gebouwd en dus neemt het aantal ongelukken in de bouw weer toe. Vorig jaar kwamen er twintig bouwvakkers om het leven tijdens hun werk. Hoe dat komt?

Extra ogen en oren benutten

Klussen moeten snel worden geklaard, want er wachten meteen nieuwe. Maar dat is niet de enige reden. “Aannemers, onderaannemers en zzp‘ers: de
verscheidenheid op bouwterreinen is te groot en coördinatie ontbreekt”, aldus de Inspectie SZW. Niet langer is één persoon verantwoordelijk voor veiligheid.

Veilig werken op steigers begint met input

In die lijst met stijgende bouwongevallen staat ‘Vallen van hoogte’ met stip op één. Vooral met steigers gaat nogal eens iets mis. Hoe we dat kunnen voorkomen? In Vakblad Arbo 6-2018 gaan meerdere artikelen daarover. In een notendop: het begint met input.

> LEES OOK: Valgevaar bij werken op hoogte met stip op 1

Alle betrokkenen geven aan wat voor hen de ideale steiger is. Daarna moeten er harde afspraken gelden over wat mag en wat niet mag, en die moeten door alle partijen worden nageleefd. Vanzelfsprekend beschikt iedereen over de juiste certificaten en diploma’s. Verder is er altijd goede informatieoverdracht. En scherp toezicht, onder meer door een uitstekend onderlegde inspecteur. Regelmatige veiligheidsrondes en zelfs verrassingsbezoeken zijn door iedereen geaccepteerd. Tja, je zou denken dat er dan niks meer fout kan gaan …

Daarbij is de rol van de werknemers cruciaal

Het probleem is dat de wereld steeds verandert. Het werk en de betrokken werknemers kunnen wisselen. Het weer is ook niet altijd hetzelfde. En juist daarom is de rol van de werknemers cruciaal. Allereerst moeten zij de risico’s natuurlijk herkennen. Maar doorslaggevend is de werknemer die dingen die niet oké lijken ook aan zijn werkgever meldt. En dat die laatste dit honoreert. Ja, hem zelfs straft als achteraf blijkt dat hij een melding heeft nagelaten. “Als je verkeerde beslissingen vermoedt en je werkt daaraan mee, ben je net zo schuldig”, zegt opdrachtgever Eelco Verweij.

> LEES OOK: Deze aanpak van gedrag op de werkvloer werkt wél

Veilig fouten en verbeterpunten kunnen melden

Daarin is de bouw overigens niet uniek. Ook voor contractor Bilfinger en Shell Chemie zijn collega’s “de extra ogen en oren voor de procesoperators en veiligheidsfunctionarissen van de opdrachtgever”. John Putter, manager operations bij Bilfinger: “De kernboodschap is dat medewerkers fouten en verbeterpunten altijd veilig kunnen melden. Zonder dat zij bang hoeven te zijn voor represailles omdat we ze ‘lastig’ vinden.”

De tijd dat een werknemer kon denken “Mijn werkgever zal alles wel geregeld hebben, dus ik doe alleen wat me wordt opgedragen” ligt ver achter ons. Het is dan vooral aan de werkgever om de input van die ogen en oren op de vloer te benutten en constant mee te willen veranderen. De werknemer en de wereld om hem heen staan immers niet stil.

Jacqueline Joosten | hoofdredacteur Vakblad Arbo

Reageer op dit artikel