blog

Zelfregulering op bouwplaatsen

Veilig werken

Bedrijven zelf de regels laten bedenken en controleren. Ofwel zelfregulering. In de bouw lijkt die maar niet van de grond te komen. Kennelijk zijn de belangen te groot. En hoeven we niet te verwachten dat alle betrokkenen in de keten als vanzelfsprekend veiligheid boven alles stellen.

Zelfregulering op bouwplaatsen

Ja, er is de laatste tijd veel gebeurd. De bouw is nog steeds één van de meest risicovolle sectoren. Ruim één op de vier arbeidsongevallen met dodelijke afloop vond plaats op bouwplaatsen. De mislukte hijsklus bij de Julianabrug in Alphen aan den Rijn in 2015 ligt nog vers in het geheugen. Als door een wonder zonder slachtoffers.

De Onderzoeksraad voor Veiligheid was van mening dat uitvoerders Mourik Infra, BSB Staalbouw en Peinemann niet voldoende kennis hadden over veilig werken en zij die op een hoger peil moesten brengen. Bovendien hadden ze de risico’s rond het werk onderling verdeeld. Daardoor konden zij zich na het ongeval verschuilen achter elkaars verantwoordelijkheid. Net als op veel andere bouwplaatsen was de regie zoek. Er was geen overzicht en het was niet duidelijk wie nu waarvoor verantwoordelijk was.

Al jaren een moeizame combi, veiligheid en bouwen

De belangrijkste aanbeveling van de OVV na het Alphense hijsongeval luidde dan ook: maak bij dit soort opdrachten één partij verantwoordelijk voor de risicobeheersing en omgevingsveiligheid. En het was niet de eerste keer dat de OVV die conclusie trok. Het lijkt al jaren een moeizame combi, veiligheid en bouwen. De B-tower, Grolsch Veste, vallende balkons en gevelplaten. Het ongeval met de vallende steigerdelen in Den Haag. En de laatste tijd zijn de berichten over parkeergarages die niet deugen of instorten schering en inslag.

Een Bewust Veilig-dag – waarop de bouw collectief stilstaat bij veilig en gezond werken – is best leuk, maar natuurlijk niet substantieel. We bouwen maar door, zonder dat we leren van ongevallen en luisteren naar aanbevelingen over veiligheid, zo lijkt het.

Eén partij verantwoordelijk voor veiligheid op bouwplaatsen

Minister Ollongren van BZK heeft er nu genoeg van en grijpt in. Er komt bij wet een verplichte partij die verantwoordelijk wordt voor de veiligheid op en rondom de bouwplaatsen. Ze luistert daarmee dus naar de OVV, die dit al in meerdere onderzoeken aangaf. De sector zelf lijkt daar tot nu toe niet veel mee gedaan te hebben.

Ik ben heel benieuwd hoe dit uit gaat pakken. Want welke bevoegdheden krijgt deze veiligheidsfunctionaris? Moeten we dit vergelijken met bijvoorbeeld een HSE-manager in de industrie? Kan hij de bouw stilleggen als hij dat nodig vindt? We gaan het zien.

In Vakblad Arbo 10 besteden wij in elk geval alvast ruimschoots aandacht aan veiligheid in de bouw.

Jacqueline Joosten | hoofdredacteur Vakblad Arbo

 

> TIP: het congres Veiligheid op de bouwplaats

bouw-congres veiligheid op de bouwplaats

Reageer op dit artikel