blog

Onder de kerstboom met moderne slavernij

Veilig werken

Geniet van een cruisevakantie met Royal Caribbean. Maak een cruise met kinderen, de perfecte vakantie voor het hele gezin. Zo prijst dit Amerikaanse bedrijf dat cruiseschepen exploiteert ook in ons land haar cruises aan. Geen woord over moderne slavernij …

Onder de kerstboom met moderne slavernij

Overweegt u om deze winter zo’n heerlijk reisje te maken? Dan is het goed om te weten dat rederij Royal Caribbean een boete kreeg van Inspectie SZW van bijna een miljoen euro. Voor moderne slavernij. Want die trof bij een controle 124 Filipijnen zonder tewerkstellingsvergunning aan.

Zij zouden onderbetaald worden en hun werktijden zouden ook niet oké zijn. Royal Caribbean claimt dat de Filipijnen niet onder het Nederlandse arbeidsrecht vallen. Helaas slaan sinds dit incident andere cruiseschepen het dok van Rotterdam liever over. Jan Kees Pilaar, de directeur van scheepswerf Damen Verolme, roept de minister van SZW dan ook op om de boete ongedaan te maken. Meerdere werven zeggen nu al een schadepost van een miljard euro te hebben aan misgelopen werk.

> LEES OOK: Boete I-SZW kost Rotterdamse haven een miljoen

Nog lastig kiezen tussen goed werk en uitbuiting

Is die redenering niet een beetje vreemd? Want waarom zouden Filipijnse werknemers minder bescherming nodig hebben dan Nederlandse? Ongeacht onder welk recht ze vallen? Het blijkt voor sommige landgenoten nog steeds lastig kiezen tussen goed werk en uitbuiting.

Zo is er ook de recente aangifte van een Noord-Koreaanse arbeider die op de prominente Poolse scheepswerf Crist S.A. werkte. Hij deed aangifte tegen een Nederlandse scheepsbouwer die daar scheepsrompen liet bouwen. Dit bedrijf zou op de hoogte zijn van de slechte arbeidsomstandigheden op de werf. De (anonieme) Noord-Koreaanse arbeider stelt dat hij twaalf uur per dag moest werken onder mensonterende en gevaarlijke omstandigheden. Het merendeel van zijn salaris zou direct naar de Noord-Koreaanse staat zijn gegaan.

> LEES OOK: Moderne slavernij gedijt prima in Europa

Ook in Europa komt het nog voor: moderne slavernij

Remco Breuker, hoogleraar Koreastudies aan de Universiteit Leiden, noemt Noord-Korea dan ook “het grootste illegale uitzendbureau ter wereld”. Staan deze ‘slaven’ hun loon niet af of vluchten ze, dan belandt hun familie in een strafkamp, wordt wel beweerd. Noord-Korea staat ook bovenaan de Global Slavery Index van mensenrechtenorganisatie Walk Free Foundation. Nederland is gelukkig een van de landen met relatief weinig (moderne) slavernij. Desondanks zouden in ons land nog zo’n 30.000 mensen met slavernij te maken hebben. Bizar toch?

Natuurlijk willen we dat onze economie groeit. Maar het is de vraag of dat moet gebeuren over de rug van kwetsbare werknemers. Iets om onder de kerstboom eens over na te denken als u een folder voor een cruisevakantie opslaat?

Vakblad Arbo wenst u fijne feestdagen!

Jacqueline Joosten | hoofdredacteur Vakblad Arbo

moderne slavernij

Reageer op dit artikel