blog

Effectief bezig zijn met veilig gedrag

Veilig werken

We kennen vast allemaal wel de driehoek techniek, organisatie en gedrag. Het zijn de manieren waarop je naar veiligheid kunt kijken. Eerst dachten we alles met techniek en organisatie te kunnen fiksen.

Effectief bezig zijn met veilig gedrag

Bij techniek gaat het om de technische maatregelen die zijn getroffen om een veilige werkomgeving zeker te stellen, zoals persoonlijke beschermingsmiddelen of een kap op een machine. Met procedures en regels kunnen we vastleggen wat we met elkaar hebben afgesproken over het werk.

Hoeft ook niet ingewikkeld te zijn, gesteld dat iedereen zich eraan houdt. Ook een manier om vooruitgang te realiseren op het gebied van veilig werken.

> LEES OOK: Veilig echt kwestie van gedrag en cultuur?

Effectief bezig zijn met houding en gedrag

Toen kwam gedrag. En verdiep je je daarin, dan weet je hoe iedereen zich moet gedragen en zorg je er gewoon voor dat werknemers de juiste houding aannemen. Sindsdien menen veel organisaties dat met een ‘cursus gedrag’ de zaak geregeld is. Dat we dan eindelijk effectief bezig zijn en allemaal veilig werken. Totdat blijkt dat de praktijk weerbarstig is. Werknemers werken nog steeds niet veilig en er gaan nog steeds dingen mis op de werkvloer. Hoe komt dat?

> LEES OOK: Veilig gedrag en wat u erover wilt weten

De tijd nemen om veilig gedrag te realiseren

Gedrag is gewoon ingewikkeld. En we vinden het lastig om dat te accepteren. Een snelle oplossing is er eenvoudigweg vaak niet. En daar houden we niet van. We willen zaken onder controle hebben, want dan denken we effectief bezig te zijn. Maar voor het realiseren van veilig gedrag moeten we gewoon de tijd nemen. Het gaat erom dat de werknemers gemotiveerd zijn om bepaald gedrag te vertonen en dat hen dit ook mogelijk wordt gemaakt in de omgeving waarin zij werken. Maar ja, iedere situatie is weer anders.

Grip op gedrag door verklaren vanuit hersenactiviteit

Natuurlijk, gelukkig komen we de laatste jaren steeds meer te weten over gedrag en het brein. En dit populaire thema komt op alle fronten voorbij. In de wereld van professionals tot en met die van consumenten. Kennis van het brein wordt door velen gezien als de ‘heilige graal’. Dat is volgens hoogleraar Stefan van der Stigchel logisch omdat we gedragingen graag willen verklaren vanuit hersenactiviteit. Dan heb je weer het idee dat je er grip op hebt.

> LEES OOK: Hoe komt gedrag van mensen tot stand?

Maar eigenlijk weten we nu net zo weinig van het brein als van het heelal en wordt er heel wat beweerd over gedrag door mensen die er geen verstand van hebben, zo zegt hij. We moeten dus geduld hebben. Hoewel, er zijn dingen waarvan we nu al weten dat ze wel werken. U leest erover in nummer 10 van Vakblad Arbo. Hebben we misschien toch nog een beetje het idee dat we effectief bezig zijn.

Jacqueline Joosten | hoofdredacteur Vakblad Arbo

Reageer op dit artikel