blog

Het brandrisico van een vallende camera

Veilig werken

Gelukkig is de temperatuur inmiddels een stuk lager dan in de maand juli. Als ik uit het raam van mijn werkkamer kijk zie ik de regen redelijk gestaag naar beneden druppelen. Mijn eigen vakantie zit er al weer een tijdje op.

Het brandrisico van een vallende camera

Ik hou ook niet zo van de warmte, vandaar dat we naar Schotland waren afgereisd. Schotland is een land waar het volgens de berichten ‘altijd’ regent. Dat is vooral aan de Westkust: daar komt de oceaanlucht in volle vaart op de Britse eilanden af en ontmoet dan de bergen. Maar de zon piept er gelukkig vaak genoeg tussendoor en vooral het landschap en de rust maken veel goed.

Veel prachtige natuur en hele smalle wegen

We reden eens op een stille weg van pakweg 80 km lang. Het was volgens de kaart een hoofdroute. Maar zo smal uitgevoerd, dat er slechts één auto tegelijk op de weg kan rijden. Om veilig te kunnen passeren, of een trage voorligger in te kunnen halen, zijn dan ook op diverse plaatsen passeerplaatsen aangelegd. We kwamen de hele weg geen auto tegen, alleen een grote kudde herten die deden of de weg van hun was.

En het barst er echt van de destilleerderijen

Naast de prachtige natuur, maken ze in Schotland ook nog een heel mooi product. En dan heb ik het niet over de Noordzee-olie, maar over de whisky. Het barst echt van de destilleerderijen. Veel van deze bedrijven zijn onderdeel van een grotere onderneming met hoofdvestigingen in landen als Japan, Canada en Frankrijk. Maar elke destilleerderij vindt zichzelf uniek: ze hebben allemaal het beste water uit een unieke bron, gebruiken het beste graan en het beste gist. En hebben een unieke smaak. Dat laatste klopt, kan ik u vertellen.

> LEES OOK: Illegaal whisky stoken

Hoe is het met de (brand)veiligheid gesteld?

Als bezoeker en liefhebber let ik uiteraard op geur en smaak van het geboden product. Maar om het aangename met het nuttige te verenigen, kijk ik vaak ook hoe het met de veiligheid in de bedrijven gesteld is. Zeker met het oog op de rondleidingen die met zo’n man of 20 tegelijk worden gedaan, in vaak ook werkende bedrijven. Die veiligheid is in het algemeen zeker goed te noemen.

> LEES OOK: Meer brandveiligheid door scenariodenken

Verschil in brandrisico tussen camera en mobiel

Alleen de laatste keer was ik wat verbaasd. Mijn echtgenote had een sophisticated digitale camera bij zich. Die mocht echter niet mee naar binnen. Op de vraag waarom, was het antwoord dat als de camera op de grond zou vallen, de batterij eruit kon vallen en door de vonk brand kon ontstaan. Maar we mochten wel foto’s maken met de mobiele telefoon. Zonder flits.

Dat hebben we toen maar gedaan. Maar ik ben sindsdien op zoek naar het verschil in brandrisico tussen een vallende mobiele telefoon en een fotocamera.

Auteur: Rob Poort | Bureaupoort.nl

 

> TIP: Bijblijven met Arbowetgeving? Kom naar de Arbo Actualiteitendag!

Het brandrisico van een vallende camera

Reageer op dit artikel