nieuws

Depri van woon-werkverkeer

Veilig werken

Het is slechts weinigen gegund om dicht bij het werk te wonen. Dat is jammer, want woon-werkverkeer is een bron van stress. Met en zonder file.

Depri van woon-werkverkeer

Dit blijkt uit ZP Facts, de marktmonitor voor zelfstandige professionals (ZP’ers). Gemiddeld reizen Nederlandse werknemers 22,6 kilometer naar hun werk. Voor zzp’ers is die afstand vaak het driedubbele. De laatste groep reist gemiddeld 63 km enkele reis van en naar hun opdrachtgevers. Dat is een gemiddelde autorit van drie kwartier (exclusief file of andere vertraging): bijna drie keer zoveel als de gemiddelde Nederlander. Voor zelfstandige professionals in Groningen en Friesland vormen reistijden van drie uur zelfs geen uitzondering.

Ongeval

Uit Brits onderzoek blijkt dat mensen die dagelijks ver moeten reizen voor hun woon-werkverkeer, minder gelukkig en vaker nerveus zijn dan werknemers die dicht bij hun werk wonen. Door stress en vermoeidheid is het risico op een ongeval tijdens het woon-werkverkeer bovendien aanzienlijk. Binnen de Europese Unie zorgen verkeersongevallen voor 39 procent van alle werkgerelateerde sterfgevallen.

Verantwoordelijk

De werkgever is in het algemeen niet verantwoordelijk voor verkeersongevallen die plaats vinden tijdens het woon-werkverkeer. Anders is het wanneer het werk zich op steeds wisselende locaties bevindt en de werkgever het normaal vindt dat de werknemer daar met eigen vervoer heen reist. En helemaal anders is dit als het verblijf op de weg deel uitmaakt van het werk of het werk zelf is, zoals bij (vrachtwagen)chauffeurs. Deze vorm van op de weg zijn ligt echter buiten de scope van het woon-verkeer.

Reageer op dit artikel