nieuws

Veilig en gezond werken in 2030

Veilig werken

Een kijkje in de arbeidsmarkt van de toekomst? In 2030 doen robots een groot deel van ons werk. Dat denkt althans de meerderheid van vierhonderd Nederlandse werknemers.

Veilig en gezond werken in 2030

Deze werknemers deden mee aan een onderzoek naar de arbeidsmarkt van de toekomst, uitgevoerd door recruitmentorganisatie Hays. De vierhonderd respondenten werken in de sectoren Oil & Gas, IT en Engineering & Technology.

Verschuivingen

De werknemers voorzien de komende vijftien jaar enorme verschuivingen op de arbeidsmarkt, zegt Robert van Veggel, managing director Hays Nederland: “In alle drie de sectoren volgen technologische doorbraken zich in rap tempo op. Denk aan de inzet van nieuwe slimme systemen, zoals AI (kunstmatige intelligentie ofwel zelflerende geautomatiseerde kennissystemen), robotisering van productie, versmelting van bio-, nano- en high tech, en de komst van 3D en 4D printing. Dit heeft een gigantische impact op de banen van de toekomst.”

Scholing

Wie duurzaam inzetbaar wil blijven, moet zich continu blijven bijscholen, zeggen de deelnemers aan het onderzoek. De werknemer zal zich met name focussen op het ontwikkelen en aansturen van systemen en robots. Kennis van onder andere kunstmatige intelligentie is voor de werkende mens van de toekomst dan ook onmisbaar, aldus de respondenten.

Arbeidsmarkt

De ondervraagden zien de opmars van de robot niet als een bedreiging op de arbeidsmarkt. 60 procent verwacht niet dat in 2030 een groot deel van de banen verdwijnt. De professionals geven in meer opzichten blijk van zelfvertrouwen: 70 procent geeft aan zich evenmin bedreigd of gepasseerd te voelen door jong talent of nieuwkomers.

Nanotechnologie

Ondertussen kleven aan nieuwe technologieën ook nieuwe risico’s. Zo vraagt het werken met nanomaterialen om alertheid, waarschuwt onder andere het Amerikaanse Instituut voor Werkgezondheid- en veiligheid (NIOSH). Omdat nanotechnologie relatief nieuw is, zijn de eventuele schadelijke effecten ervan nog niet volledig duidelijk. Om het zekere voor het onzeker te nemen, publiceerde NIOSH in 2014 een aantal aanbevelingen om de gezondheid van werknemers te beschermen tegen de blootstelling aan nanomaterialen.

Robots

Eerder dit jaar kreeg een Amerikaans bedrijf een boete omdat het onveilig zou werken met robots. Werknemers liepen het risico een flinke tik te krijgen van hun geautomatiseerde collega’s. Een woordvoerder van de Amerikaanse arbeidsinspectie (OSHA) zegt dat er geen incidenten bekend zijn waarbij een werknemer daadwerkelijk letsel opliep, maar dat de risico’s van robots een belangrijke bron van zorg zijn voor de veiligheid in productiebedrijven.

 

> Altijd veiliger en gezonder werken? Lees er meer over in de Praktijkgids Arbeidsveiligheid.

Reageer op dit artikel