nieuws

Vliegtuigen of gifbommen

Veilig werken

Al langer bestond het vermoeden en nu leek het ook aangetoond: inzittenden van vliegtuigen zouden stelselmatig blootstaan aan levensbedreigende zenuwgassen. De vliegtuigmotoren zuigen die samen met verse lucht naar binnen.

Vliegtuigen of gifbommen

Wie vaak vliegt en die gifstoffen (TCP’s) niet goed kan afbreken, zou daarmee het risico lopen doodziek te worden en zelfs dood te gaan. Onderzoekers van het Academisch Medisch Centrum (AMC) Amsterdam leverden hiervoor hard bewijs. Aldus een bericht van De Telegraaf.

Hoge claims

AMC-radioloog Liesbeth Reneman leidt de studie naar het zogeheten aerotoxic syndrome. Dit syndroom kan zich manifesteren in alle typen vliegtuigen. Enige uitzondering is de nieuwe Boeing 787 Dreamliner, die andere technieken van luchtverversing toepast. Onder meer KLM liet eerder eigen onderzoek doen met als uitkomst dat de hoeveelheid giftige TCP’s in de cabine- en cockpitlucht verwaarloosbaar klein is.

Beschadiging

“We hebben Nederlandse piloten en cabinepersoneel met ziekteverschijnselen onderzocht, met autocoureurs als controlegroep. Veel vliegers hebben aantoonbaar beschadiging van de witte stof in de hersenen. Dat is ook oorzaak van bijvoorbeeld MS en alzheimer”, zegt dokter en piloot Michel Mulder. Volgens hem houdt de luchtvaart het probleem stil omdat aanpassing van vliegtuigen met filters vele miljarden gaat kosten. Ook dreigen er hoge claims als een beroepsziekte wordt vastgesteld.

Reactie AMC

Het AMC stelt dat niet vaststaat dat er in alle vliegtuigen een zenuwgas vrijkomt dat hersenschade kan veroorzaken bij inzittenden bij de filtering van lucht. Een woordvoerder van het Amsterdamse ziekenhuis ontkrachtte daarmee tegen RTL Nieuws het eerdere bericht van De Telegraaf. “Er komt bij cabinepersoneel wel degelijk geheugenstoornis voor door witte-stofstoring, het is alleen niet duidelijk waardoor dat komt.” Het onderzoek van het AMC wordt binnenkort gepubliceerd in het gezaghebbende wetenschappelijke tijdschrift Brain Imaging & Behavior.

> TIP: Het handboek Arbeid & Gezondheid biedt informatie over de schadelijke invloeden van chemische, fysische, fysieke en biologische factoren op de gezondheid in verschillende bedrijfstakken. Ken de risico’s en weet hoe u die kunt beperken.

Reageer op dit artikel