nieuws

Alphense stoelendans is begonnen

Veilig werken

Over de kwestie van de aansprakelijkheid voor het brugongeval in Alphen aan den Rijn is de bekende stoelendans begonnen: de laatste die blijft staan, is de pineut.

Alphense stoelendans is begonnen

De gemeente Alphen aan den Rijn heeft de aansprakelijkheid neergelegd bij aannemersbedrijf Mourik. Dat bedrijf heeft immers niet geleverd wat het had beloofd, namelijk een gerenoveerde brug die weer jaren mee zou kunnen.

“Logisch”, zegt Mourik, die Alphen daarmee volkomen gelijk geeft. Mourik was tenslotte de partij waarmee de gemeente een contract afsloot. Dat wil niet zeggen dat Mourik zichzelf ook als de verantwoordelijke beschouwt. Dat is volgens Mourik toch echt BSB Staalbouw. “Wij hebben de werkzaamheden aan de Julianabrug uitbesteed aan BSB.”

Ook BSB toont zich hierin de redelijkheid zelve en vindt alles even logisch. Om de claim vervolgens weer door te spelen. Directeur/eigenaar Jan Pesie legt de aansprakelijkheid op zijn beurt bij kraanbedrijf Peinemann. “Wij zijn de leverancier van de stalen brug met alles wat erbij hoort. Maar het plaatsen hebben wij uitbesteed aan onderaannemer Peinemann. Uit dat deel van de opdracht is het voorval ontstaan.”

En kraanbedrijf Peinemann? Dat houdt zich nog op de vlakte. Volgens Ad Kornet van Peinemann is het neerleggen van een aansprakelijkheidsclaim een standaardprocedure die pro forma wordt uitgevoerd. Uit onderzoek moet vervolgens blijken waar de verantwoordelijkheid uiteindelijk komt te liggen.

>>Lees meer over het ongeluk met de Julianabrug in Alphen aan den Rijn:

Reageer op dit artikel