nieuws

Productiever werken met wearables

Veilig werken

Op de werkvloer verdringt de ene efficiency-app de ander. Er zijn grofweg twee categorieën te onderscheiden: de productiviteitsmeters (meten van gewerkte uren, minuten en seconden of projecten) en de gezondheidstrackers.

Productiever werken met wearables

Het toverwoord bij beide: efficiency. Door minutieus  data bij te houden over wat waar gebeurt, is het werk beter in te delen, hoeven werknemers minder ver te reizen, gaat de productiviteit omhoog. Althans, dat is het idee.

Systematischer

De huidige meettrend sluit aan op oude efficiencytheorieën. Door het werk in fabrieken te analyseren en systematiseren, zouden productiviteit en efficiëntie steeds verder toenemen. Het idee dat werk systematischer moet is inmiddels diep geworteld in de westerse werkcultuur. Dat verklaart de opkomst van apps en technieken die beloven het leven efficiënter en makkelijker te maken door simpelweg data te verzamelen.

Stap verder

De nieuwste generatie technologie gaat een stap verder met het meten van data dan louter gewerkte minuten. Draagbare technologie, oftewel wearables voor de werkvloer, meten ook sociale interactie, groepsdynamiek en hiërarchie. Hoeveel beweegt de drager, met wie praat hij, is het een geanimeerd gesprek en heeft hij een beetje een actieve inbreng in vergaderingen? In winkels houdt verkooppersoneel contact met elkaar en blijft het up-to-date over de voorraad.

Wearables

Draagbare technologie kan het verschil maken. Uit divers onderzoek, onder meer een studie van PwC uit 2014, is gebleken dat de productiviteit van werknemers die een tracker dragen toeneemt met 8,5 procent. Belangrijker nog misschien: de gemeten tevredenheid met het werk neemt ook toe, met 3,5 procent. Volgens de onderzoekers onder meer omdat werknemers met de wearable kunnen anticiperen op hun prestatiecurve. Elke middag een dipje? Dan passen zij hun gedrag daarop aan.

Privacy

Het onderzoek toont ook aan dat de meeste werknemers geen moeite hebben met het dragen van een wearable voor het werk. Ondanks die bereidheid bleek dat maar liefst 82 procent van de respondenten zich zorgen maakten om de privacy van hun gegevens. Belangrijke voetnoot van PwC: “Wil een bedrijf zijn personeel monitoren met wearable tech, dan moet het management overtuigend duidelijk maken wat de toegevoegde waarde ervan is. Werknemers moeten de kans krijgen mee te praten en beslissen.”

Bron: MT

Reageer op dit artikel