nieuws

Brandweer blijft bezig in Chemelot

Veilig werken

Voor de tweede keer in korte tijd zorgde brand op het industrieterrein Chemelot voor bezorgdheid bij werknemers en omwonenden. Volgens de brandweer zijn er dit keer geen gevaarlijke concentraties giftige stoffen aangetroffen.

Brandweer blijft bezig in Chemelot

De brandweer is nog de hele dag bezig met nablussen bij het hoofdgebouw van een grote opslagloods waarin kunststofkorrels liggen opgeslagen.
Chemelot is een groot industriecomplex voor de chemische industrie. Het ligt op het kruispunt van de rijkswegen A2 en A76 tussen Stein en Geleen. Op het terrein zijn met enige regelmaat incidenten.

Grote delen van Sittard, Geleen en omliggende dorpen leken maandagmiddag verlaten, omdat iedereen noodgedwongen binnen moest blijven. Dit als gevolg van de enorme rookwolk die vanaf de plasticbrand over de regio trok. Aan het eind van de middag mocht iedereen weer naar buiten. Ook aan de andere kant van de grens, in het Duitse Tüddern, kregen bewoners enige tijd het advies ramen en deuren gesloten te houden.

Rookontwikkeling

Vanwege de enorme rookontwikkeling waren tal van andere maatregelen afgekondigd. Zo waren de treinstations Sittard, Geleen-Oost en Geleen-Lutterade enige tijd gesloten. In ziekenhuis Zuyderland in Sittard-Geleen bleven de ramen en deuren dicht als gevolg van de brand. Patiënten die op weg waren naar de spoedeisende hulp werden naar een ander ziekenhuis gedirigeerd, liet een woordvoerder weten.

De scholen in het gebied hielden de leerlingen ook na schooltijd binnen totdat het sein veilig was gegeven. De meeste winkels op de Steenweg in Geleen zijn grotendeels dichtgebleven.

Zorgwekkend

De Limburgse gedeputeerde Daan Prevoo toonde zich bezorgd over de serie incidenten op het industriecomplex: vier branden in een half jaar tijd noemt de SP’er zorgwekkend.

Vorige week was er nog een brand bij een ammoniakfabriek. Op 2 november zorgde een stroomstoring voor het gedwongen stilleggen en vervolgens weer opstarten van enkele fabrieken op Chemelot. Dat leidde tot overlast voor de omgeving zoals de uitstoot van poeder, en geluid door fakkelen.

 

Reageer op dit artikel