nieuws

Monstertruck had niet gemogen

Veilig werken

De gemeente Haaksbergen had de vergunning voor de show met de monstertruck niet mogen verlenen. Dat heeft de rechter in Almelo nu bepaald. De show in september 2014 liep fataal af.

Monstertruck had niet gemogen

Volgens de rechtbank heeft de gemeente Haaksbergen helemaal geen inschatting gemaakt van de risico’s voor de stunt met de monstertruck. Het was vooraf zelfs niet bekend wat er precies zou gebeuren tijdens de stunt. De precieze toedracht was bij de aanvraag niet toegelicht en de gemeente had er ook geen navraag naar gedaan.

Publiek verantwoord

De burgemeester heeft zich volgens de rechters op geen enkel moment een oordeel gevormd over de vraag welke opstelling van het publiek verantwoord was. Dit had hij met het oog op de veiligheid van de toeschouwers tijdens de show wel moeten doen, concludeert de rechtbank. De rechters oordelen ook hard over de nasleep: in de latere bezwaarprocedure is de vergunning onterecht gehandhaafd.

Geen risico’s

Toen de monstertruck op 28 september 2014 het publiek inreed vielen er drie doden en tientallen gewonden. De gemeente Haaksbergen zag in de show geen risico’s die extra veiligheidsmaatregelen nodig maakten, bleek tijdens de behandeling van deze zaak. Haaksbergen heeft zich bij het verlenen van de vergunning gebaseerd op een eerdere editie van het jaarlijkse auto- en motorevenement. Maar daarbij was geen monstertruck aanwezig.

Gemeente aansprakelijk

De slachtoffers van het monstertruckdrama in Haaksbergen stellen de gemeente aansprakelijk. Dat heeft letselschade-expert Yme Drost inmiddels laten weten. Hij staat 25 slachtoffers bij. Waarnemend burgemeester Gerrit Jan Kok van de gemeente Haaksbergen reageert niet op de uitspraak. Hij wil het vonnis eerst goed bestuderen en komt pas daarna met een reactie.

Tijdens de Arbowetgeving en actualiteitendag hoort u de meest recente ontwikkelingen op het gebied van jurisprudentie, ongevallen en beroepsziekten.

Foto: Amra Pasic / Shutterstock.com
Reageer op dit artikel