nieuws

Flexwerkers die 24/7 gáán, ze bestaan!

Veilig werken

De laatste jaren zijn veel kleine technobedrijfjes ontstaan, vaak rondom technische universiteiten. Een recente start-up is een uitzendbureau waar bedrijven robots kunnen inhuren als arbeidskracht. Daarmee krijgen ze een flexwerker die 24/7 zijn werk doet, zonder de problemen van een menselijke uitzendkracht.

Flexwerkers die 24/7 gáán, ze bestaan!

Ontwikkelaars zijn vooral bezig met unieke robotica-oplossingen. Die hebben twee nadelen: de projecten hebben lange doorlooptijden en de robots zijn duur. Dat moet eenvoudiger, sneller en slimmer kunnen, vonden robotontwikkelaar Heico Sandee en marketeer Mark Menting. En daarmee was Smart Robotics geboren, een uitzendbureau voor robot flexwerkers.

Uitzendbureau

De hoge aanschafprijs voor een robot beperkt hun toepassingsgebied. Daardoor valt het MKB regelmatig buiten de boot. Kleine tot middelgrote series zijn nauwelijks rendabel uit te voeren met robotica, omdat de investeringen niet worden terugverdiend. Door robots via een uitzendbureau in te huren, vervallen de hoge aanschafkosten en kan de MKB-productie omhoog. Smart Robotics ziet daarom een flink marktpotentieel voor deze onvermoeibare 24/7 flexwerkers.

Mechanische flexwerkers

Ook de verhuur van een robot kan nog prijzig zijn omdat de software nog moet worden gerealiseerd. Dat geldt vooral bij een wijziging in de productie. Daarom focust het uitzendbureau op mechanische flexwerkers waarvan de software eenvoudig en snel te realiseren is. Daartoe gebruikt het apparatuur van Universal Robots die is bedoeld om met mensen samen te werken. Het breidt de robots uit met 3D vision en eventueel extra sensoren. Daarnaast ontwikkelt het Eindhovense bedrijf zelf softwarebouwstenen, waarvan het inmiddels een hele bibliotheek vol heeft. Die maken de robot relatief snel programmeerbaar ten opzichte van standaardsystemen. De robots zijn bovendien modulair opgebouwd en er zijn allerlei componenten als grijpers, armen en camera’s beschikbaar. Hiermee kan het bedrijf snel een eerste oplossing bouwen en testen.

Twee markten

Smart Robotics richt zich als eerste op twee markten: de maakindustrie en de logistiek. De markt voor flexwerkers die producten inpakken, aan order picking doen en producten of objecten verplaatsen groeit snel. Hoewel het bedrijf heeft gekozen voor Universal Robots als hoofdleverancier, is de door de start-up ontwikkelde software volledig robot-onafhankelijk. Het inmiddels gerealiseerde softwareplatform kan meerdere robots aansturen en zo is het mogelijk om samenwerkingen tot stand te brengen. Met de gekozen robots kan de onderneming al een redelijk breed applicatieveld invullen. Daarbij spelen naast het nuttig gewicht dat de robot kan verplaatsen en de opgenomen energie, ook snelheid en nauwkeurigheid een rol.

Bron: at-aandrijftechniek.nl
Foto: 
Mark Horn  (Mark Menting (links) en Heico Sandee van Smart Robotics)

 

Reageer op dit artikel