nieuws

Niet meer dubbel de dupe

Veilig werken

Bedrijven moeten verplicht een beroepsrisicoverzekering af gaan sluiten voor hun werknemers, vindt FNV. Volgens de vakbond overlijden nog steeds te veel mensen als gevolg van problemen die zijn ontstaan op de werkvloer.

Niet meer dubbel de dupe

Volgens Marian Schaapman, directeur van het Bureau Beroepsziekten FNV, laten officiële cijfers zien dat er elk jaar ruim 3700 mensen dood gaan door hun werk. Nog eens 20.000 mensen worden ziek.

Beroepsrisicoverzekering

FNV zou natuurlijk graag zien dat deze aantallen omlaag gaan, onderstreept Schaapman. Maar daarbij vindt zij het niet kunnen dat mensen die bijvoorbeeld een burn-out oplopen, een aandoening aan hun nek krijgen of ziek worden door giftige stoffen, daar ook financieel de dupe van zijn. Op dit moment kunnen werknemers bij een beroepsziekte alleen individueel een schadevergoeding claimen. Zij moeten daarvoor vaak erg lang procederen en vangen niet zelden alsnog bot. Dan zijn zij dubbel de dupe van hun beroepskwaal. FNV pleit daarom voor het invoeren van collectieve regelingen, zoals een verplichte beroepsrisicoverzekering.

Schadeclaims

Het Bureau Beroepsziekten FNV claimt de schade bij de werkgever voor leden van de bond die als gevolg van hun werk ziek of arbeidsongeschikt zijn geworden. Sinds de oprichting vijftien jaar geleden heeft het bureau inmiddels bijna duizend keer een bedrijf aansprakelijk gesteld. In ruim vijfhonderd gevallen heeft dit geleid tot een regeling en een totaalbedrag aan uitbetalingen van ruim 17 miljoen euro. Tweehonderd zaken lopen nog, veertig mensen zijn overleden voordat er een regeling voor de schade kon komen.

 

> Alles weten over beroepsziekten? Het boek ‘Beroepsziekten voorkomen‘ maakt u wegwijs.

Reageer op dit artikel