nieuws

De hoge prijs van geweld op het werk

Veilig werken

Schokkende cijfers uit de Verenigde Staten maken duidelijk hoe hoog de prijs is die we betalen voor geweld op de werkvloer.

De hoge prijs van geweld op het werk

Volgens statistieken van het ministerie van Werkgelegenheid raken elk jaar twee miljoen Amerikaanse werknemers gewond als gevolg van geweld op de werkvloer. 800 mensen komen door geweld om het leven. Moord is de op drie na voornaamste oorzaak voor dodelijk letsel op de Amerikaanse werkvloer.

Economische schade

Dat geweld op de werkvloer ook grote financiële consequenties heeft, zal niemand echt verbazen. De Amerikaanse arbeidsinspectie heeft berekend dat de economische schade van het geweld op de werkvloer neerkomt op rond de 121 miljard dollar. Dit bedrag staat gelijk aan de som van gerelateerde schadevergoedingen, verzuim, medische kosten, productiviteitsverlies, beveiliging en juridische kosten.

Extreme incidenten

Wanneer er in Amerika een grote schietpartij plaatsvindt, zoals tijdens het bedrijfsfeest in San Bernardino op 2 december 2015, gaan de beelden daarvan de hele wereld over. Toch zijn het niet deze extreme incidenten die zorgen voor het grote aantal slachtoffers dat jaarlijks te betreuren valt.

Geweld op het werk

Want het meeste geweld op het werk neemt de vorm aan van dagelijks incidenten van fysieke en mentale agressie door collega’s of derden – bijvoorbeeld patiënten of klanten –, huiselijk geweld dat zich naar de werkvloer verplaatst, stalking, (seksuele) intimidatie en pesten. En van dit soort voorvallen maken de betrokkenen in de meeste gevallen niet eens melding bij het management …

Bron: OSHA, Safety.blr.com

 

> Agressie en geweld op het werk echt aanpakken? Maar hoe? Volg de eendaagse opleiding Psychosociale arbeidsbelasting.

Reageer op dit artikel