nieuws

Minder ongein in de trein

Veilig werken

Gemiddeld wordt bijna twee keer per dag een NS-medewerker of reiziger geconfronteerd met agressie. Dat is veel, maar toch een flinke verbetering ten opzichte van een jaar eerder.

Minder ongein in de trein

Vorig jaar werden 642 gevallen van agressie tegen NS-personeel geteld. Daaronder vallen onder meer fysiek geweld en ernstige bedreigingen. In 2014 ging het om 774 incidenten in en om de trein.

Maatregelen

Het afgelopen jaar heeft de NS extra maatregelen genomen om agressie en zwartrijden tegen te gaan. Zo werden op en rondom twintig grote treinstations politieagenten ingezet. Ook kwamen er extra camera’s en beveiligers op stations en werd er in de trein ’s avonds en ’s nachts meer NS-personeel ingezet. Daarnaast kan de organisatie sinds eind vorig jaar reis- en verblijfsverboden opleggen.

Daling incidenten

Of de daling van het aantal incidenten in de trein een direct gevolg is van de extra maatregelen, is nog niet bekend. Het Wetenschappelijk Onderzoek- en Documentatiecentrum (WODC) doet daar onderzoek naar. Dat er nog genoeg misgaat, werd op 21 januari wel duidelijk, toen een overlastgevende man op station Breda door het lint ging en een beveiliger een gebroken neus sloeg. Diezelfde avond trapte een dakloze man in Eindhoven een NS-medewerker in zijn gezicht toen hij uit de trein werd gezet.

Kosten van agressie

Agressie en geweld tegen mensen met een publieke taak kosten jaarlijks meer dan 367 miljoen euro, bijvoorbeeld door ziekteverzuim dat eruit voortkomt. Dit blijkt uit cijfers van het kabinet. Slachtoffers van agressie en geweld zijn vaker ziek. En dat niet alleen: ze voelen zich ook minder tevreden over hun werk en hun arbeidsomstandigheden.

Reageer op dit artikel