nieuws

Piek ongevallen in ochtend en namiddag

Veilig werken

Ernstige ongevallen op de werkvloer doen zich het vaakst voor in de ochtend tussen 9.00 en 11.00 en in de namiddag tussen 15.00 en 16.00 uur. Opvallend vaak zijn daar jongeren (15 – 24 jaar) bij betrokken, en uitzendkrachten.

Piek ongevallen in ochtend en namiddag

Een andere opvallende statistische constatering is dat incidenten vooral plaatsvinden in de maanden september, oktober en november. Dat blijkt uit vandaag gepubliceerde gegevens van de Inspectie SZW. Die analyseerde ongevallen tussen 2011 en 2014.

2.000 arbeidsongevallen

Jaarlijks gebeuren er zo’n 2.000 arbeidsongevallen die de SZW onderzoekt. Daarbij gaat het om incidenten waarbij sprake is van ziekenhuisopname, blijvend letsel of overlijden. Het aantal incidenten is de afgelopen jaren stabiel gebleven. De meeste ernstige ongevallen worden veroorzaakt door vallen, gevolgd door contact met een bewegend object, contact met bewegende delen van een machine en aanrijdgevaar.

Industrie gevaarlijk

Uit de gegevens van SWZ blijkt dat de industrie een gevaarlijke branche is. Daar doen zich de meeste ongevallen voor: gemiddeld 600 per jaar. Daarmee komt het gemiddelde uit op 81 ongevallen per 100.000 banen. In de afvalsector en de bouw vinden relatief de meeste ongevallen plaats, respectievelijk 168 en 142 per 100.000 banen. In de horeca vallen de meeste slachtoffers in het weekend. In de sector cultuur, sport en recreatie valt de ‘ongevalsdag’ op de woensdag, in de landbouw, bosbouw en visserij op de maandag en dinsdag.

Het aantal dodelijke slachtoffers is de laatste vier jaar vrij constant en ligt rond de 60. Alleen in 2013 was dit aantal naar verhouding hoog, te weten 74. Een verklaring hiervoor is niet gevonden.

Bron: Inspectie SZW

 

> TIP: Veilig werken? U vindt er alles over in de Praktijkgids Arbeidsveiligheid.

> LEES OOK: Minder ongevallen bij uitzendkrachten

Reageer op dit artikel