nieuws

Verkeersplaatjes voor fietsende vluchtelingen

Veilig werken

Vluchtelingen die een fietstochtje maken. Over de snelweg. Niet heel bevorderlijk voor de verkeersveiligheid tijdens het woon-werkverkeer.

Verkeersplaatjes voor fietsende vluchtelingen

Vluchtelingen die doodleuk fietsen op de snelweg, het is de afgelopen maanden een aantal keren voorgekomen. De politie moest eraan te pas komen om hen van de weg te plukken.

Brochures

Met het oog daarop gaat de organisatie Verkeerswijzer Groningen door het hele land bij opvangcentra brochures met verkeersregels uitdelen aan asielzoekers. De organisatie heeft 50.000 brochures laten drukken. De brochures ondersteunen volgens Arjan van der Zwaag, secretaris van het Verkeers- en Vervoersberaad Groningen (VVBG), de verkeerslessen die asielzoekers krijgen. Dat gebeurt onder meer in het opvangcentrum Ter Apel. Tijdens die cursussen stappen de meesten voor het eerst op een fiets.

Verkeerssituaties

“Net zoals wij het vroeger leerden, loopt er dan iemand mee om de fietser in balans te houden. Met behulp van simpele plaatjes krijgen de fietsende vluchtelingen veel verschillende verkeerssituaties uitgelegd”, zegt Van der Zwaag. Met de verkeersregels in beeldtaal leren de nieuwbakken fietsers bijvoorbeeld hoe ze om moeten gaan met rotondes. En dat ze dus niet op de snelweg mogen fietsen. Wel zo veilig voor iedereen die voor zijn woon-werkverkeer van A naar B scheurt.

Veilig Verkeer Nederland begon eind 2015 ook met verkeerslessen in verschillende asielzoekerscentra. Die vereniging ondersteunt het initiatief van harte en gaat ook een deel van de brochures verspreiden, laat een woordvoerder weten.

Reageer op dit artikel