nieuws

Auto-robot kan prima zelf rijden

Veilig werken

Toet, toet, uit de weg. Daar komt de auto-robot. BMW laat in zijn logistiek centrum in Wackersdorf een zelfrijdend, gerobotiseerd voertuig rondrijden.

Auto-robot kan prima zelf rijden

De autofabrikant wil op deze manier de nieuwe technologische toepassing testen. Want helpt de auto-robot nu nog bij het transport van zware vracht, straks mag hij helpen bij het in recordtijd bouwen van auto’s.

Zware jongen

Je moet even twee keer kijken. Want wat komt daar nu aan? Een stille en verlichte, zich zelfstandig voortbewegende robot rijdt rond in het logistiek centrum van BMW in Wackersdorf. De taak van deze auto-robot is om pallets, karren en containers op te halen, om die vervolgens naar hun bestemming te transporteren. Om zich in de ruimte te verplaatsen maakt hij gebruik van een digitale kaart en radiogolven. De auto-robot is met recht een zware jongen, want hij schrikt niet terug voor een kilootje meer of minder. Moeiteloos transporteert hij ladingen met een gewicht van soms wel een halve ton.

Auto in 30 uur

De robot kan zich zelfstandig voortbewegen dankzij sensoren die obstakels identificeren en hem automatisch laten remmen wanneer dat nodig is. Stroom voor zijn mobiele bestaan krijgt hij van gerecycleerde batterijen uit de BMW i3, die de robot een autonomie van 8 uur geven. Het Duitse automerk wil de pilot op korte termijn verder uitbreiden. De robots zullen dan worden uitgerust met een 3D-camera voor navigatie. Een dergelijk geautomatiseerd toestel zou in het plan passen van BMW om een auto te bouwen in 30 uur. En voor multitasken draait de auto-robot zijn hand ook niet om. Hij dient namelijk ook nog als testcase voor zelfstandig rijden.

Bron: autogids.be

 

> Meer weten over de impact van robots op werk? Kom naar het congres Robotisering & werk – De match tussen mens en machine, op donderdag 16 juni 2016 in SuperNova/Jaarbeurs Utrecht.

Reageer op dit artikel