nieuws

Beveiligers Schiphol klagen over veiligheid

Veilig werken

Een nieuw beveiligingssysteem op Schiphol werkt volgens de mensen die ermee moeten werken contraproductief. De beveiligers klagen over hoge werkdruk, lange wachtrijen en een verhoogd risico op onveilige situaties.

Beveiligers Schiphol klagen over veiligheid

Dat komt naar voren in een enquête van FNV Beveiliging onder de bijna 550 beveiligers. De resultaten zijn aangeboden aan de directie van Schiphol. De vakbond spreekt van schokkende resultaten: 66 procent van beveiligers vindt dat de veranderingen sinds juni 2015 een negatief effect hebben op hun alertheid, wat de risico’s voor de veiligheid vergroot. Ze zeggen last te hebben van lawaai, extreme temperaturen en de verlichting. Ook moeten ze vaak te lang doorwerken.

Moordende concurrentieslag

De problemen worden volgens FNV veroorzaakt doordat Schiphol al jarenlang bezuinigt op beveiliging. Beveiligingsbedrijven zijn daartoe aangezet door Schiphol dat in een moordende concurrentieslag verwikkeld is. FNV benadrukt dat het onderzoek is gedaan tijdens de winterperiode wanneer het relatief rustig is. Ook in deze periode bleek de werkdruk onder beveiligers hoog: Bijna 90 procent vindt dat de werkdruk sinds juni 2015 is toegenomen, omdat er te weinig personeel wordt ingezet.

Veilig en gezond werk

De beveiligers pleiten voor meer personeel en strikte naleving van de de normen voor veilig en gezond werk, inclusief een pauze van dertig minuten om de twee uur. Ook willen ze dat de problemen rond lawaai en verlichting worden opgelost.

Het is niet voor het eerst dat de vakbond aan de bel trekt over de arbeidsomstandigheden van de beveiligers. In 2014 stelde de FNV Beveiliging ook al dat de beveiligers van vliegvelden overwerkt en gedemotiveerd waren. De vakbond sprak toen van een levensgevaarlijke ontwikkeling.

> TIP: Veilig werken? U vindt er alles over in de Praktijkgids Arbeidsveiligheid.

 

Reageer op dit artikel