nieuws

Gif C8 in bloed werknemers Dupont

Veilig werken

Bij werknemers van chemiebedrijf Dupont in Dordrecht zijn tientallen jaren lang hoge concentraties van het giftige materiaal C8 in het bloed geconstateerd. Dat bericht het AD.

Gif C8 in bloed werknemers Dupont

Toxicologen spreken over onverantwoord hoge bloedwaarden. Zij vinden dat alle (oud)werknemers een medisch onderzoek moeten ondergaan, omdat er een gerede kans is dat ze gezondheidsschade hebben geleden.

C8

Dupont fabriceerde van 1967 tot 2013 Teflon, de basis voor de anti-aanbaklaag in pannen. Daarbij heeft het bedrijf volgens het AD de potentieel giftige stof C8 gebruikt. De krant beschikt over vertrouwelijke documenten waaruit blijkt dat het bedrijf zich al in 1980 zorgen maakte om het effect van C8 op de gezondheid.

Bloed controleren

Uit proeven was gebleken dat apen en ratten ziek werden van hoge concentraties van de stof C8. Daarom moesten werknemers van Dupont hun bloed regelmatig laten controleren. Daarin werden flinke concentraties C8 aangetroffen. Er was echter nog geen duidelijkheid over de exacte gevolgen op de gezondheid. Dupont stelde intern al in 1997 dat C8 een “giftige stof”, maar zette de productie voort.

De Dupont-fabriek valt sinds een jaar onder Chemours, dat niet wil ingaan op de documenten. “Wel willen we zeggen dat we vinden dat we altijd verantwoord te werk zijn gegaan”, zei een woordvoerder tegen de krant.

Onderzoek RIVM

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) gaat onderzoek doen naar de jarenlange uitstoot van C8. Het onderzoek moet duidelijk maken welke gezondheidseffecten die uitstoot voor mens en het milieu hebben gehad, bevestigt een woordvoerder van het RIVM naar aanleiding van de berichtgeving door het AD. Het RIVM verwacht het onderzoek in april af te ronden.

 

> Het boek Beroepsziekten voorkomen staat vol met casuïstiek over gezonde werkplekken.

Reageer op dit artikel