nieuws

Weer werkstraf voor leiding Chemie-Pack

Veilig werken

Drie leidinggevenden van het bedrijf Chemie-Pack zijn in hoger beroep veroordeeld tot werkstraffen oplopend tot 216 uur.

Weer werkstraf voor leiding Chemie-Pack

De directeur en de veiligheidscoördinator kregen bovendien ieder zes maanden voorwaardelijke celstraf en een beroepsverbod van twee jaar. De productieleider kreeg 162 uur werkstraf en vier maanden voorwaardelijk. Het bedrijf zelf krijgt een boete van 730.000 euro.

Vuurzee

Door de slechte veiligheid kon in januari 2011 een enorme brand ontstaan bij Chemie-Pack. Op het terrein van het bedrijf in Moerdijk lagen grote hoeveelheden chemicaliën opgeslagen. De directe oorzaak van de brand was een bevroren pomp die een medewerker met een brander probeerde te ontdooiden. Het bedrijf is vrijgesproken van opzettelijke brandstichting. De schade als gevolg van de vuurzee is geraamd op 75 miljoen euro. De brand had grote gevolgen voor het milieu en veel mensen hebben gezondheidsklachten gemeld.

Niet verantwoordelijk

Het gerechtshof in Den Bosch houdt de drie verantwoordelijk voor het niet goed naleven van de vergunning en het niet nemen van de juiste veiligheids- en milieumaatregelen. Het grote verschil met het vonnis van de rechtbank in 2012 is dat de drie leidinggevenden niet verantwoordelijk worden gehouden voor het ontstaan van de brand. Ze wisten dat er problemen waren met bevroren pompen en deden daar niets aan. Maar ze waren volgens het hof niet op de hoogte van het feit dat medewerkers open vuur gebruikten om die pompen te ontdooien.

Straffen

Toch zijn de opgelegde straffen niet veel lager dan destijds bij de rechtbank. De directeur en de veiligheidscoördinator kregen toen bijvoorbeeld 240 uur werkstraf. De boete voor het bedrijf zelf is nu zelfs hoger: 730.000 in plaats van 400.000 euro. Het Openbaar Ministerie wil eerst de uitspraak bestuderen en reageert dan pas inhoudelijk op het vonnis, liet een woordvoerder weten.

Ronald Drenth, de advocaat van de directeur van Chemie-Pack noemt het vonnis “goed nieuws”. Zijn cliënt is ontzettend opgelucht. Volgens de raadsman heeft de directeur wel grote moeite met de in zijn ogen zware straffen voor de overige leidinggevenden.

Reageer op dit artikel