nieuws

Amsterdamse brandweer test robot

Veilig werken

De Amsterdamse brandweer test de komende twee jaar een robot bij het bestrijden van brand en andere incidenten. Het is naar eigen zeggen het eerste korps in ons land dat experimenteert met zogeheten robotica.

Amsterdamse brandweer test robot

De robot is op afstand bestuurbaar en is bovendien te voorzien van een water- of schuimkanon, ventilatoren, camera’s, meetapparatuur en een brancard.

Inzet robot vooral bij dull, dirty en dangerous

Tijdens de proefperiode van twee jaar moet blijken of de robot ook daadwerkelijk effectief is in het bestrijden van branden. De brandweer verwacht dat hij vooral dienst zal kunnen doen in de vele tunnels, in de industrie en in de haven van de hoofdstad.

De inzet van de robot zal zich dus waarschijnlijk toespitsen op toepassing bij de twee laatste van de zogenoemde drie D’s: dull, dirty en dangerous. Zo zou de robot uitkomst kunnen bieden bij tijdens een brand vrijkomende uitstoot of damp (dirty). Ook als het gevaarlijk (dangerous) wordt, denk aan instortingsgevaar bij tunnels, kan zijn inzet van grote waarde zijn. Het Amsterdamse brandweerkorps hoopt in ieder geval dat de robot ertoe kan bijdragen om het werk van de brandweer in alle opzichten eenvoudiger en veiliger te maken.

Reageer op dit artikel