nieuws

Robot SAM maakt parkeergarage veilig

Veilig werken

Een beveiligingsrobot voor in parkeergarages? Sodexo en RSS experimenteren ermee. Robot SAM rijdt zijn proefrondes in de parkeergarages bij één van de klanten van Sodexo.

Robot SAM maakt parkeergarage veilig

SAM is uitgerust met hightech-apparatuur en software, zoals een 360 ̊-camera, thermische camera, laserscanner en ID-lezer. Anders gezegd: SAM surveilleert, detecteert en communiceert. Daarmee kan hij een waardevolle toevoeging zijn op de bestaande beveiliging.

Behulpzame collega

Sepp Rickli is als Sodexo General Services Manager verbonden aan dit project. “Robot SAM zal geen vervanger van de beveiliger zijn. Wel een behulpzame collega. De robot kan geïntegreerd worden in het bestaande beveiligingssysteem. Met zijn sensoren houdt hij alles in de omgeving in de gaten. In geval van indringers slaat hij direct alarm. De medewerker van de meldkamer besluit vervolgens welke actie nodig is.”

Altijd alert

Beveiligingsbedrijf Robot Security Systems (RSS) ontwikkelde robot SAM samen met installatie-, beveiligings- en ICT-bedrijven, kenniscentra en klanten. Edwin Lustig, CEO van RSS: “De robot is voorgeprogrammeerd met onder meer een plattegrond, de locaties van de detectoren en het draaiboek van de beveiligers. Met behulp van zijn laserscanner maakt hij continu een digitale plattegrond van zijn omgeving, die hij naar de meldkamer stuurt. Met zijn intelligente thermische camera onderscheidt SAM mensen. Ook objecten zoals auto’s neemt hij waar via de scanner en zijn 360 ̊-camera.”

Gastvrijheid

Robot SAM blijkt bovendien beslist geen one trick pony. Naast zijn bewakingsfunctie kan hij ook een bijdrage leveren aan de gastvrijheid. Door mensen naar hun plek van bestemming te brengen, bijvoorbeeld. Of vrije parkeerplaatsen te inventariseren of contact te zoeken met een menselijke collega. De ontwikkelaars zien talrijke mogelijkheden voor de nieuwe metalen werknemer.

Bron: facto.nl

 

[box type=”shadow” ]TIP: Edwin Lustig van Robot Security Systems is een van de sprekers op het congres Robotisering & werk – De match tussen mens en machine op donderdag 16 juni 2016 in SuperNova, Jaarbeurs Utrecht. Zijn lezing heet De robot als bewaker: de kat op het spek binden.[/box]

Reageer op dit artikel