nieuws

AMC eerste met zwarte doos in operatiekamer

Veilig werken

Het AMC in Amsterdam heeft als eerste ziekenhuis in Nederland een zwarte doos geïnstalleerd in een van de twintig operatiekamers. Met de komst van de zwarte doos wil het ziekenhuis de patiëntveiligheid verhogen.

AMC eerste met zwarte doos in operatiekamer

Op de recorder worden alle gegevens bijgehouden en geanalyseerd, net als in vliegtuigen nu al het geval is.

Chirurgen kunnen er veel van leren

Nu kijken chirurgen hun operaties nooit terug, terwijl ze daar wel veel van kunnen leren, zegt projectleider en chirurg Marlies Schijven. “Er gebeurt veel in de operatiekamer, dus is het logisch dat iedereen zich focust op zijn eigen taak”, zegt Schijven in het NPO Radio 1 Journaal. “Het is belangrijk dat we weten wat er in de OK gebeurt, zodat we dat gezamenlijk kunnen analyseren.”

Het unieke zit ‘m in combinatie van gegevens

De zwarte doos bestaat in de praktijk uit aan elkaar gekoppelde computers. Die slaan alles op wat apparaten in de operatiekamer kunnen meten. Zoals de bloeddruk, de temperatuur en de hartslag van een patiënt. Daarnaast worden video- en geluidsopnamen gemaakt. Volgens Schijven zit het unieke hem in de combinatie van al die gegevens. Van de bewegingen van het OK-personeel tot de temperatuur van de kamer, het bewegen van de deuren en de registratie van de gegevens van de patiënt.

Patiënt kan data opvragen

De gegevens komen niet automatisch in het medisch dossier van een patiënt terecht. Mocht er bij een operatie iets misgaan, dan kan een patiënt de data wel opvragen. In dat geval worden bijvoorbeeld de stemmen van het OK-personeel vervormd. Na twee dagen verdwijnen de video- en geluidsopnamen in de prullenbak. Volgens Schijven gebeurt dat om een veilige leeromgeving te creëren voor het operatieteam. “We doen dit om ervan te leren.”

‘Ik zag zoveel dat ik beter had kunnen doen’

Het systeem in de operatiekamer is bedacht door de Canadese chirurg Teodor Grantcharov. Hij begon tijdens zijn opleiding met het opnemen van zijn eigen operaties. Grantcharov voelde zich naar eigen zeggen na afloop van de operaties vaak geweldig. “Maar als ik een paar dagen later terugkeek, was dat gevoel totaal anders. Dan zag ik zo veel dingen die ik beter had kunnen doen.”

 

> Leer hoe u veiliger kunt werken in teams. Ook zonder zwarte doos. Lees het boek ‘Crew Resource Management, Veilig en effectief samenwerken in teams‘.

Reageer op dit artikel