nieuws

‘De lift’ draait weer, nu bij Bart Smit

Veilig werken

Een bizar liftongeval bij een filiaal van speelgoedketen Bart Smit. De gebeurtenis roept associaties op met Dick Maas’ film De lift uit 1983. Alleen is deze reprise van zeer recente datum. De Inspectie SZW gaat onderzoeken.

‘De lift’ draait weer, nu bij Bart Smit

Picture this. Een moeder stapt met een kind in een buggy bij de Bart Smit in winkelcentrum Woensel in Eindhoven de lift in. Alleen … is er helemaal geen lift.

Lift komt naar beneden en plet bijna inzittenden

Feitelijk stappen moeder en kind dus de liftschacht in. Omdat dit gebeurt op de begane grond, valt het koppel niet naar beneden. De liftdeuren gaan wel dicht. Daarop komt de lift naar beneden en drukt de vrouw met kinderwagen en al tegen de grond. De lift stopt pas op 50 centimeter vanaf de grond, vermoedelijk doordat het gevaarte met de buggy in aanraking komt, denkt de politie.

Moeder en kind maken het goed

De gebeurtenis leidt tot grote paniek in de winkel. Verschillende omstanders en het winkelpersoneel verwijderen met man en macht de twee schuifdeuren van de lift om moeder en kind te bevrijden. Moeder en kind maken het naar omstandigheden goed, meldt de politie. Het kind heeft enkele lichte verwondingen. Beiden zijn inmiddels uit het ziekenhuis ontslagen.

De Inspectie gaat na of de Arbowet is overtreden

De Inspectie SZW gaat onderzoeken of Bart Smit of het bedrijf dat de lift schoonmaakt, nalatig is geweest. Het vermoeden bestaat dat bij de schoonmaak van de lift voor de veiligheid essentiële handelingen achterwege zijn gelaten. De Inspectie gaat na of de Arbowet is overtreden. Een bedrijf behoort immers ook te waken voor de veiligheid van andere personen dan zijn werknemers. Een recent steigerongeval in Den Haag, waarbij een voorbijgangster om het leven kwam, leidde ook tot zo’n onderzoek.

 

> Bewaak de balans tussen kosten en veilig omgaan met machines. Lees er meer over in het boek Productieve machineveiligheid.

Reageer op dit artikel